​Talent, perseverança i esforç per arribar a la universitat

La Fundació ”la Caixa” atorga per primera vegada 50 beques de grau, cinc a estudiants catalans

La Fundació ”la Caixa” atorga per primera vegada beques de grau
La Fundació ”la Caixa” atorga per primera vegada beques de grau | Fundació «la Caixa»
NacióDigital
09 de novembre del 2021
El 20% dels universitaris necessiten suport econòmic per poder accedir a l'educació superior. En aquest context, la Fundació ”la Caixa” ha impulsat per primera vegada un programa de beques de grau destinades a estudiants brillants, però amb pocs recursos econòmics.

La primera edició del programa ha atorgat 50 beques a estudiants, cinc dels quals catalans. Joves amb talent que, amb perseverança i esforç, van aconseguir de mitjana una nota final de Batxillerat o Cicle Formatiu de Grau Superior de 9,74 sobre 10. Ara, amb l'ajuda de la Fundació ”la Caixa” s'han assegurat poder continuar la formació a la universitat.


Cinc dels becats són de Catalunya:
 Andrea Sánchez (Barcelona) va estudiar al IES Montserrat i ara està cursant el grau de Filosofia, Política i Economia a la Universitat Pompeu Fabra.

 Sakina Bouchlagam (Vic) va estudiar a l’Institut la Plana i també ha pogut accedir a la Universitat Pompeu Fabra per estudiar Dret.

 Oriol Blázquez (Lleida) va estudiar al Samuel Gili i Gaya i ara està cursant el grau de Medicina a la Universitat de Barcelona.

 Ana Sanchez (Tarragona) va estudiar al Institut Antoni Marti i Fanquès, i ha pogut accedir a la Universitat de Barcelona per fer el grau d’Estudis Literaris.

 Nadia Zougagh (Reus) va estudiar a l’Institut Josep Tapiró i també ha accedit a la Universitat de Barcelona per cursar el grau de Dret i Ciències Polítiques i de l’Administració.

L’objectiu principal d’aquest nou programa és promoure la igualtat d’oportunitats en l’accés a la formació universitària i oferir, alhora, un suport integral a l’estudiant que li permeti desenvolupar al màxim el seu potencial i assolir l’excel·lència acadèmica. Això té un impacte positiu, no només per a ells mateixos, que podran accedir a la formació universitària que vulguin i tenir més oportunitats en el futur, sinó també per al seu context familiar, afavorint un ascens social del seu entorn.

Més que una beca
Aquestes noves beques de la Fundació ”la Caixa” inclouen una dotació econòmica mensual que permet als estudiants tenir una dedicació plena als estudis, com també un ajut inicial per adquirir material i equipament informàtic. A més d’aquestes dotacions econòmiques, el programa també preveu un ajut addicional per a estades internacionals, cursos d’idiomes i un programa d’acompanyament i formació en habilitats transversals per dotar els estudiants de les competències necessàries per assolir l’excel·lència acadèmica.

Transparència i rigor
Els programes de beques de la Fundació ”la Caixa” són reconeguts pel rigor i la transparència dels seus processos de selecció. L’avaluació i la selecció de les sol·licituds d’aquest nou programa de beques s’han desenvolupat en règim de concurrència competitiva. 

El procés ha comprès dues fases: una primera fase de preselecció, en la qual es van escollir els 150 candidats amb més bona nota d’expedient, i una segona fase, en la qual els candidats preseleccionats van ser convocats a una entrevista personal davant d’un comitè d’avaluació extern, que va escollir els 50 candidats que complien millor els requisits establerts en aquesta convocatòria de beques.