PSOE i Podem acorden «derogar» la reforma laboral del PP

El govern espanyol es "compromet" amb el contingut de l'acord de coalició i el pla europeu a la reunió de Sánchez, Calviño i Díaz

Sánchez, Calviño i Díaz, en una imatge d'arxiu
Sánchez, Calviño i Díaz, en una imatge d'arxiu | ACN
02 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:01h
PSOE i Unides Podem han acordat la "derogació de la reforma laboral" de 2012 "en els termes que estableix l'acord de coalició i el pla de recuperació enviat a la Comissió Europea". És el "compromís" al qual ha arribat l'executiu espanyol a la reunió d'aquest dimarts del president, Pedro Sánchez, amb les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz, que ha tingut "un clima positiu i una actitud constructiva".

L'acord és poc concret. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha dit que la reunió ha estat "de treball" i ha assegurat que es volen "modernitzar" les relacions laborals. "Una recuperació justa exigeix unes normes laborals justes", ha dit, i ha insistit en la necessitat de "modernitzar Espanya". A la reunió s'ha "constatat" que hi ha un "compromís" del govern espanyol en l'acord d'investidura i en els termes de l'acord de coalició i amb Europa. 

"Volem combatre la precarietat, la temporalitat i la desocupació, especialment de les dones i els joves, i ho volem fer amb eines que permetin l'equilibri en la negociació col·lectiva i que clarifiqui les condicions per evitar la precarietat", ha dit. Aquesta feina es vol fer a través del diàleg social. "Volem un acord just per a totes les parts i equilibrat", ha dit Rodríguez.

"Les feines prèvies són positives i més coordinació del govern és positiva per aconseguir el resultat final: el millor acord per als treballadors i per al desenvolupament econòmic d'Espanya", ha dit la portaveu, que ha insistit que la negociació es troba "en la recta final". Tot i així, ha donat pocs detalls de la negociació. "Ens interessa és el resultat final que no la informació minut a minut", ha dit.

A través d'un comunicat, la Moncloa ha destacat que s'està "complint amb la paraula donada" sobre aprovar abans que acabi 2021 "una legislació laboral moderna que revisi els desequilibris de la reforma de 2012 i deixar enrere els problemes estructurals del mercat de treball" de l'estat espanyol.

"L'objectiu del govern és construir un nou model de relacions laborals per al segle XXI que acompanyi el procés de modernització de l'economia gràcies als fons europeus, a través del diàleg social", sostenen. L'executiu de Sánchez assegura que està "decidit a deixar enrere" la "temporalitat", la "precarietat" i "la manca d'ocupació".

La Moncloa afirma, sense entrar en detall sobre el contingut de la reforma, que és "imprescindible disposar d'eines equilibrades en la negociació col·lectiva i al mateix temps, establir condicions clares per a la subcontractació".

Yolanda Díaz, satisfeta
La vicepresidenta Yolanda Díaz ha mostrat "satisfacció" per l'acord sobre la reforma laboral assolit. "Avui han guanyat els treballadors i treballadores del nostre país. El que farem és complir amb l'acord de govern i, a més, complir amb el component 23 tancat en el seu dia i que el Ministeri de Treball va remetre a la Unió Europea", ha dit en declaracions al Senat aquest dimarts a la tarda, abans de la sessió de control.