Les eleccions al Consell per la República reforcen el lideratge de l'exili

Junts monopolitza amb 38 representants, amb Borràs i els eurodiputats, ERC es queda fora i els dos regidors de la CUP es fan un lloc

Laura Borràs, amb Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí
Laura Borràs, amb Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí | Junts
31 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 23:07h
El Consell per la República ha votat aquest cap de setmana els membres de l'Assemblea de representants. Les eleccions han reforçat el lideratge dels membres a l'exili, sent Carles Puigdemont el candidat més votat -amb 21.086 vots-, seguit de Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha estat la cinquenacandidata més votada. Juntsmonopolitza la pràctica totalitat dels electes, amb 38 representants. Els dos regidors que Esquerra Republicana de Catalunya presentava es quede fora de l'ens mentre que els dos membres de Poble Lliure, partit integrant de la CUP, -David Hernàndez i Ona Curto- aconsegueixen fer-se un lloc.  

Junts, ERC i la CUP s'han donat diversos terminis per reformular el Consell, que va protagonitzar les negociacions per formar Govern, però no han aconseguit desencallar-ho. El Consell va ajornar les eleccions a l'Assemblea de representants per esperar que ERC i la CUP s'hi impliquessin, però al final només ha prosperat amb la implicació de Junts i els seus aliats a més d'independents.

En un acte aquest diumenge a la nit a Barcelona, conduït pel periodista d'ElNacional.cat Iu Forn, el cantautor i membre del govern del Consell per la República Lluís Llach ha anunciat els noms que ocuparan els 121 escons –81 per a les candidatures de ciutadans i 40 restants per a càrrecs electes públics–, que tindran un mandat de deu anys.

Han votat als comicis 22.584 persones d'un cens de 87.883, la qual cosa representa una participació del 25,7%. Un cop constituïda, l'Assemblea de Representants escollirà la seva presidència i, després, la presidència del Consell per la República, emulant el sistema parlamentari.