Barcelona acollirà el primer ordinador quàntic del sud d'Europa

El nou computador serà pioner en la utilització de tecnologia europea i es preveu que disposi del primer xip l'any 2022

Entrada al Barcelona Supercomputing Center
Entrada al Barcelona Supercomputing Center | ACN
L.G.
29 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:08h
El Barcelona Supercomputing Center coordinarà la construcció i posada en marxa del primer ordinador quàntic del sud d'Europa. El projecte, anomenat Quantum Spain i aprovat aquest dimarts pel consell de ministres del govern espanyol, es desenvoluparà també de manera pionera amb tecnologia europea.

La previsió és que l'any 2022 ja hi hagi operatiu un primer xip amb dos cúbits, que és el sistema que marca la potència del superordinador, i la intenció és augmentar el nombre de cúbits amb el temps. Tanmateix, la coordinadora de la iniciativa, la investigadora Alba Cervera, ha subratllat que avantposaran la qualitat al creixement del nombre de cúbits, al contrari d'algunes grans marques internacionals.

Una de les particularitats d'aquest ordinador quàntic és que es desenvoluparà amb la tecnologia de superconductors, una opció que comparteixen empreses com Google o IBM, apunten des del BSC-CNS. La idea, una vegada comenci a funcionar, és que doni servei a la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES) i que creï un ecosistema de computació quàntica sòlida a Espanya.

Els xips són els dispositius que porten els cúbits i la potència de l'ordinador quàntic va vinculada al nombre de cúbits que té. La idea del projecte barceloní és iniciar a finals de 2022, ha concretat Cervera, amb un parell de cúbits. Amb el temps, se sumaran xips més ambiciosos. Les previsions són que el 2025, fins quan està dissenyada actualment la iniciativa, ja s'hagi arribat a la vintena de cúbits.

Tanmateix, Cervera explica que hi ha xips amb unes xifres de cúbits molt altes que finalment no funcionen bé. "El que volem és que la qualitat del xip sigui bona, i si hem de començar per coses senzilles, ho farem així. És un projecte realista", ha remarcat. Aquests xips s'adquiriran a través d'empreses especialitzades i s'enduran una part important del finançament del projecte, que inicialment és de 22 milions d'euros, però preveu ampliar-se fins als 60 milions d'euros a posteriori.

El pla presentat aquest divendres inclou la col·laboració amb 25 universitats i centres d'infraestructures i de supercomputació d'arreu del territori espanyol. Un dels pilars de Quantum Spain, de fet, és el treball conjunt a l'hora de fer algoritmes quàntics i estudiar quines aplicacions podran tenir. D'entrada, el projecte se centra especialment en la possible utilitat de l'ordinador quàntic en matèria d'intel·ligència artificial.
Arxivat a