BARCELONA

ERC facilita a Colau el primer pas per l'aprovació dels pressupostos de Barcelona

El ple aprova provisionalment les ordenances fiscals amb els vots dels comuns, el PSC i l'abstenció d'Esquerra, que avisa el govern municipal que són "molt lluny" encara d'avalar els comptes

per B.S., Barcelona, Catalunya | 29 d'octubre de 2021 a les 11:33 |
El ple de l'Ajuntament de Barcelona aquest divendres | ACN
El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals amb els vots favorables de Barcelona en Comú i el PSC i l'abstenció d'ERC. Aquest és el primer pas per aprovar els pressupostos de 2022. Les noves ordenances, segons ha detallat l'Ajuntament, han de servir per superar la situació generada per la pandèmia i reactivar l'economia. Entre d'altres, la proposta aprovada es basa en la congelació dels tributs municipals i l'aplicació de bonificacions en l'àmbit ambiental. "Amb la situació actual no poden quedar diners al calaix", ha dit el tinent d'alcalde Jordi Martí a través de Twitter.

El tinent d'alcalde Jaume Collboni ha dit que les ordenances es presenten amb l'objectiu d'"enfortir" les polítiques de l'Ajuntament i "lluitar contra les desigualtats", lluitar contra el canvi climàtic amb una "fiscalitat verda" i donar suport a la petita economia. "Tenim la voluntat de mantenir el 75% de bonificació de les terrasses per ajudar a la restauració, de mantenir la bonificació del 30% de l'IBI a la indústria que apliqui sostres solars i la fiscalitat congela els impostos a la ciutat de Barcelona", ha dit el líder del PSC a Barcelona, que ha assegurat que la pressió fiscal de la capital catalana està per sota de la de Madrid. 


Des d'ERC, el regidor Jordi Castellana, ha criticat que Collboni no s'hagi centrat en les ordenances. "Estem en un moment de canvi, hem de dibuixar la ciutat dels propers 20 anys", ha dit, i ha assegurat que les ordenances són una "eina" per fer política, clau en un moment post-pandèmia. El regidor ha lamentat els incompliments del govern municipal i ha demanat que la fiscalitat serveixi per "fomentar la sostenibilitat de la ciutat". Pel que fa a les terrasses, Castellana ha assenyalat el canvi de discurs en les terrasses. "Farem una abstenció per permetre el debat, però som molt lluny i haurem de parlar molt", ha dit. 

La regidora Elsa Artadi, de Junts, ha deixat clar que el grup està "llunyíssim" de les ordenances i ha criticat que s'hagi donat prioritat a "socis preferents". "Les ordenances no donen cap esperança a les famílies ni a l'activitat econòmica. Són les mateixes ordenances que s'haurien portat si no hi hagués hagut pandèmia", ha dit Artadi, que ha demanat "suport i acompanyament" a la ciutadania i a les empreses. La regidora de Junts ha dit que l'Ajuntament no té "empatia" amb les famílies i ha assenyalat els "incompliments" del govern municipal, com ara la taxa de recollida de residus. 


Des de Ciutadans, Luz Guilarte ha acusat Collboni d'afany recaptatori i ha assegurat que l'únic que s'ha congelat és "la capacitat dels barcelonins de sortir de la crisi". A més, ha apuntat que tot i una hipotètica rebaixa del 75% de la taxa de terrasses seguiria significant que paguen més que el que pagaven el 2019. Concretament, ha dit, un 25% més.

El regidor del PP Josep Bou s'ha afegit a les crítiques i ha afirmat que el govern veu les ordenances com un instrument per incrementar els ingressos municipals cada any "buidant les butxaques dels barcelonins" i ha posat alguns exemples com ara el recàrrec a la taxa turística. Bou ha agraït que el govern digui ara que respectarà la bonificació del 75% en el cas de la taxa de terrasses.


Per la seva banda, Eva Parera, de Barcelona pel Canvi, ha apuntat que cal abaixar impostos per recuperar l'economia i ha indicat que congelar-los no és suficient. Parera ha indicat que les ordenances proposades no són les que necessita Barcelona i per això hi ha votat en contra però s'ha obert a negociar. "Seguim oberts a canviar el vot i demanem si us plau que s'escoltin les aportacions que fem", ha conclòs. La regidora no adscrita, Marilén Barceló, ha secundat el vot de BCanvi.

El govern inicia el diàleg


Al final de les intervencions dels grups, la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha agraït l'abstenció d'ERC i ha assenyalat que ara obren un període de diàleg. "Podem parlar de bonificacions de terrasses, del porta a aporta, veure com avancem amb la 'taxa Amazon'...". Ballarín també ha negat que l'executiu tingui afany recaptatori i ha negat que Barcelona sigui la ciutat amb més impostos o la ciutat més cara.

Incertesa per l'impost de plusvàlues


Tant els grups de l'oposició com el govern han expressat preocupació pel fet que Barcelona perdria 182 milions d'euros després que el TC hagi tombat l'impost de plusvàlues. Ballarín ha ha reconegut que és "un cop molt dur" a les finances municipals però ha volgut tranquil·litzar l'oposició. "És evident que això se solucionarà bé i ràpid", ha assegurat. Segons ha dit, el ministeri d'Hisenda tenia projectes de com havia de ser la reforma i el món municipal contribuirà a que la reforma sigui ràpida i justa. "No podem permetre que no es compensi adequadament el municipalisme", ha reblat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació