El TC confirma la condemna de Forcadell per sedició

L'expresidenta del Parlament ja pot portar la sentència de l'1-O al Tribunal d'Estrasburg

Carme Forcadell.
Carme Forcadell. | Juanma Peláez
28 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 19:53h
El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat sense unanimitat el recurs d'empara de Carme Forcadell i ha ratificat, així, la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar l'expresidenta del Parlament de onze anys i mig de presó per un delicte de sedició. L'alt tribunal no ha pogut mantenir la unanimitat i hi ha hagut dos vots particulars dels magistrat Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, considerats del sector progressista. El ple del tribunal ha volgut resoldre aquest recurs abans de ser renovat en les pròximes setmanes.

La sentència, que ha estat redactada pel magistrat Ricardo Enríquez, nega que l'actuació de Forcadell durant la tardor de 2017 estigui protegida per la inviolabilitat parlamentària, que no pot emparar actuacions de la cambra o dels seus òrgans que queden marge del dret i de l'exercici de les funcions que tenen d'acord a la Constitució i l'Estatut. Aquesta era un dels recursos més complicats que havia de resoldre el TC, perquè Forcadell no era membre del Govern, sinó presidenta del Parlament. 

D'aquesta manera, l'expresident del Parlament ja pot portar la sentència de l'1-O al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg, com han fet Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. Encara falten per resoldre els recursos d'Oriol Junqueras, Raül Romeva i Joaquim Forn. Fonts jurídiques consultades sostenen que el TEDH esperarà a tenir totes les demandes dels líders de l'1-O abans de comunicar si les admet a tràmit o no. L'independentisme confia que Estrasburg anul·li la sentència del procés i condemni Espanya.