Josep Costa, detingut per no haver anat a declarar en la causa per desobediència

L'exvicepresident del Parlament no va acudir el 15 de setembre al TSJC, on estava citat amb la resta de membres de l'anterior mesa de la cambra

Laura Borràs i diversos dirigents independentistes a les portes del TSJC per donar suport a Josep Costa
Laura Borràs i diversos dirigents independentistes a les portes del TSJC per donar suport a Josep Costa | ACN
27 d'octubre del 2021
Actualitzat a la 13:38h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat aquest dimecres la detenció de Josep Costa, exvicepresident del Parlament, pel fet de no haver anat a declarar en la causa per desobediència que afecta l'anterior mesa del Parlament, encapçalada per Roger Torrent. Previsiblement, Costa passarà a disposició judicial i serà deixat en llibertat, tal com va passar al seu dia amb la resta de membres de la mesa. Diversos dirigents de Junts ja s'han desplaçat al TSJC per donar suport a Costa, que ha estat detingut per part dels Mossos d'Esquadra.

Al Palau de Justícia s'hi ha desplaçat una representació de l'independentisme encapçalada per Laura Borràs per donar suport a l'exvicepresident del Parlament. La seva defensa, pilotada per Gonzalo Boye i Isabel Elbal, ha denunciat que la detenció és "il·legal". "No hi ha base legal per aquesta detenció, que constitueix una vulneració flagrant del dret a la llibertat, la inviolabilitat parlamentària, el dret a no declarar i al procés equitatiu", diu l'escrit, al qual ha tingut accés NacióDigital.

Afegeixen també que la detenció evidencia la manca d'imparcialitat de la magistrada instructora. Es dona la circumstància, també, que Boye i Elbal són a Alemanya per motius professionals i no podran assistir l'acusat durant la declaració. Costa, que és lletrat en exercici, s'haurà d'autodefensar, cosa que no hauria de ser un problema perquè ha estat exercint la seva pròpia defensa juntament amb els seus advocats. De tota manera, Boye exigeix que es deixi en llibertat Costa sense esperar a l'hora prevista per la declaració, les 14.30h.

En un vídeo difós a Twitter, Costa va explicar el 15 de setembre que no volia "establir una taula de diàleg amb jutges i fiscals repressors que no tenen nocions bàsiques de la separació de poders". L'exdiputat de Junts va explicar que té l'objectiu de guanyar la batalla a Europa. La resta de membres de la mesa investigats sí que van comparèixer per declarar davant del jutge. La detenció arriba l'endemà que els lletrats trametessin a la mesa del Parlament un informe favorable a reformar l'article 25.4 del reglament, que podria afectar Laura Borràs. En un tuit, Borràs, ha denunciat que se li ha vetat l'entrada al TSJC perquè el seu president ha donat "ordres expresses".