El règim de visites enormement dispar als hospitals postpandèmia enutja els usuaris

El departament de Salut assenyala que els centres tenen autonomia per fixar les normes de l'acompanyament dels pacients, que pot ser de tan sols una hora al dia o bé de tota la jornada en funció de la clínica

Sanitaris atenen un pacient ingressat a l'hospital de Tortosa
Sanitaris atenen un pacient ingressat a l'hospital de Tortosa | HTVC
01 de novembre del 2021
Actualitzat el 02 de novembre a les 12:56h
Un any i mig i cinc onades després, la Covid-19 segueix marcant el ritme del dia a dia de la ciutadania. Tot i que les restriccions per controlar la pandèmia han caigut gairebé del tot, l'ús de la mascareta en interiors ens recorda constantment que el virus segueix ben viu i cal tenir precaució si no es volen fer passes enrere. Sobretot ara quela variant Delta plus amenaça: Salut n'ha declarat catorze casos aquest divendres.

Els estadis de futbol es poden omplir al 100% -gairebé 100.000 espectadors es poden concentrar al Camp Nou-, el ball ha tornat a les discoteques -amb mascareta i passaport Covid-, i els restaurants ja no tenen limitacions, ni d'horari ni de capacitat. Toquem la normalitat, somriem pel carrer i gaudim de la sensació de llibertat que fa mesos que no teníem. Ara bé: què passa amb els hospitals? 

L'activitat prepandèmia s'ha recuperat progressivament i les operacions posposades s'estan executant. A més, les UCI ja no preocupen perquè hi ha menys de 100 pacients ingressats per Covid-19 (90 aquest divendres). Sí que preocupa, però, l'atenció al pacient i els drets de les famílies dels pacients. Les famílies es queixen: no poden entrar als centres hospitalaris a veure els seus familiars ingressats perquè no està permès o bé s'han d'adaptar a moltes restriccions, sobretot horàries.

Des de dues hores al dia i sempre la mateixa persona, fins a dues persones alhora i tantes hores com es vulgui al dia, passant per franges horàries impossibles per a només una persona. Voler visitar un familiar ingressat a l'hospital és, actualment, una gimcana. No hi ha protocols estàndards marcats des del Departament de Salut i cada centre fa i desfà com vol. "Els hospitals tenen autonomia pròpia per establir-ho". Així justifiquen des del Departament de Salut a NacióDigital que no s'hagi estipulat una normativa conjunta per a tots els centres hospitalaris del territori. 

Els límits de l'ètica
Autonomia i ètica, però, no van sempre lligades de la mà. Tot i que el Departament incideix en la necessitat que els centres propiciïn que els pacients puguin estar acompanyats, alguns hospitals, com és el cas de l'Hospital del Mar, només permeten visites a pacients ingressats un màxim de dues hores al dia i només tres cops per setmana (dilluns, dimecres i dissabte els llits parells; dimarts, dijous i diumenge els llits imparells). No sempre són tan estrictes, ja que la majoria dels centres de titularitat pública permeten visites d'una única persona durant una franja que varia entre cinc i nou hores. Els centres privats consultats per aquest diari -QuirónSalud Teknon i l'Hospital de Barcelona- permeten, en tots dos casos, acompanyament al pacient durant les 24 hores del dia i de fins a dues persones en el cas de la Teknon. 

Sigui com sigui, la situació no agrada les famílies. "És injust que cada hospital faci unes normes, perquè la Covid està a tots els hospitals per igual i les operacions es fan a tots els hospitals iguals", denuncia la familiar d'un pacient que han d'operar els pròxims dies. Els familiars no entenen per què cada hospital pot triar com gestionar les visites externes si, en principi, l'activitat és la mateixa que a la resta de centres. Consideren que és un "escàndol" que es pugui anar a una discoteca amb un 80% de gent i no es pugui visitar un pacient acabat d’operar. Salut es desentén de les queixes recollides per aquest diari i asseguren, de manera literal, que "en una cerca ràpida no han trobat cap queixa d'usuaris que hagin fet una comparativa d'horaris i considerin els seus drets 'trepitjats'". Una dada, però, que NacióDigital ha pogut constatar a través de diversos testimonis.

En aquest sentit, els usuaris aposten per solucionar "ja" el conflicte. "Hi ha una cosa que es diuen 'drets del pacient' i hauria d'haver-hi una altra que es digués 'drets de la família del pacient'", alerten, enfadats amb la situació que han de viure tant ells com els ingressats. Potser l'ús del certificat Covid pot ser una solució al problema, tal com proposen els usuaris consultats, tot i que la pregunta més evident és quan tornaran a posar mesures normals als hospitals ara que tot ja funciona normal?. Caldrà veure si Salut aposta finalment per crear un protocol estàndard per a tots els centres, tal com ha passat durant aquests mesos amb les residències per la gent gran, o cada hospital continuarà decidint les seves normes com fins ara.