Electricitat

Espanya demana sortir del sistema europeu de preus de la llum

El consell de ministres ha aprovat un paquet de mesures per protegir les famílies més vulnerables davant l'increment de preus de l'electricitat, amb una major cobertura del bo social

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 26 d'octubre de 2021 a les 15:15 |
Subestació elèctrica de Sentmenat. | Gala Espín
Espanya ha traslladat a la Comissió Europea i a la resta de socis de la Unió Europea (UE) un nou document de propostes per fer front a l'escalada dels preus energètics en què proposa que en moments "excepcionals" es permeti abandonar el sistema actual de fixació de preus de l'altra, basat en el cost de les energies renovables. El govern espanyol ha preparat aquestes noves idees de cara a la reunió de ministres d'Energia que se celebra aquest dimarts a Luxemburg i on assisteix, en absència de la vicepresidenta de Transició Ecològica, la secretària d'Estat d'Energia, Sara Aagesen.

"En aquests moments extraordinaris, en lloc d'un senyal pur de preu marginal, contaminat pels repunts del preu del gas, el preu de l'electricitat s'obtindria com un preu mitjà amb referència també al cost intramarginal de les tecnologies netes, en particular les renovables", assenyala el text plantejat. D'aquesta manera, el preu de l'electricitat estaria directament vinculat amb els mix de producció nacionals, al mateix temps que es protegiria els consumidors de "volatilitats excessives" i se'ls permetria "participar en els beneficis d'un mix de generació més barat".


Un altre dels nous suggeriments que la delegació espanyola ha traslladat a la Comissió Europea i a la resta de socis de la UE és establir un límit en el preu de les licitacions d'electricitat produïda amb gas natural, encara que això requeriria una posterior "compensació" de cara al futur. Espanya també insisteix en dues idees més que ja havia traslladat a Brussel·les aquestes setmanes de debat: la creació d'una plataforma per a la compra conjunta de gas per establir una reserva estratègica d'aquest recurs i examinar l'especulació en el sistema de comerç d'emissions de CO2.

"La resposta que busca Espanya és una resposta global, una resposta europea davant un problema extraordinari que està afectant tota l'economia", ha argumentat la secretària d'Estat d'Energia en declaracions als mitjans en arribar a la reunió a Luxemburg. Aagesen ha defensat que es tracta de propostes "contundents" per a les quals Espanya està buscant el suport dels socis, especialment dels del sud que ja s'han mostrat favorables a idees ja plantejades. "Ho estan analitzant, han demanat espai de temps i esperem que tinguem suports els propers dies", ha dit.


La proposta d'Espanya, no obstant, compta amb el rebuig d'una desena de països liderats per Alemanya, els Països Baixos i els nòrdics, que aquest dilluns van publicar una declaració conjunta en què s'oposen a qualsevol reforma de pes del sistema energètic europeu. Per contra, Espanya pensa que el document amb mesures a curt termini que va presentar la Comissió Europea "no és suficient" i cal "continuar treballant en mesures molt més ambicioses i adequades al context actual".

Precisament avui, el consell de ministres ha aprovat aquest dimarts el decret llei que suavitza la retallada al benefici d'aquelles elèctriques que apostin per contenir preus i no contribueixin a l'encariment de l'energia al mercat majorista. Segons vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, això beneficiarà aquelles empreses que no s'han aprofitat dels anomenats "beneficis caiguts del cel" i a aquelles que mostrin una voluntat per firmar nous contractes a preus fixos amb consumidors industrials. Per altra banda, l'executiu també ha aprovat ampliar la cobertura del bo social elèctric per protegir les famílies més vulnerables a l'encariment de l'energia.


En concret, el govern espanyol ha assenyalat que la retallada sobre els guanys –l'anomenada minoració- s'aplicarà a aquelles companyies que hagin aconseguit beneficis extraordinaris arran de l'elevat preu del gas. Per altra banda, subratlla que, les empreses que no es vegin sotmeses a aquesta minoració, hauran de ser més transparents.

A banda de les mesures aprovades entorn de les elèctriques, el mateix decret reforça la cobertura del bo social elèctric per ajudar a les llars amb menys recursos. A partir d'ara, el descompte en la factura de la llum de les famílies vulnerables serà del 60% -fins ara del 25%-, mentre que en el cas de les famílies vulnerables severes la bonificació passarà del 40% actual al 70%. En paral·lel, el govern espanyol atorgarà un xec de 90 euros a les famílies vulnerables perquè puguin fer front a les despeses de calefacció de cara als mesos d'hivern. Segons les últimes dades facilitades pel govern de Sánchez, prop d'1,2 milions de consumidors estan acollits al bo social elèctric a l'Estat.


 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació