La Moncloa admet que Díaz lidera la reforma laboral però avisa que és un projecte de «tot el govern»

La ministra portaveu adverteix que els canvis en el marc laboral no seran una "contrareforma" i que l'executiu vol un "acord de tots"

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz a la Moncloa.
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz a la Moncloa. | Europa Press
26 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 15:51h
El govern espanyol admet que la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, lideri i coordini les negociaicons sobre la reforma laboral, però ha volgut deixar clar que aquest és un projecte de "tot el govern". Així ho ha dit la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, després del consell de ministres d'aquest dimarts. "No hi ha cap problema perqué és el raonable -ha dit la portaveu-, perquè formalment, en la mesa del diàleg social, qui lidera i representa al govern és el ministeri de Treball, però també sembla raonable que quan es debatin aspectes d'altres ministeris, participin membres d'altres departaments". 

Aquesta ha estat la idea del missatge llançat per Moncloa després del consell de ministres. La portaveu ha expressat que "el govern en el seu conjunt" vol fer aquesta reforma, destacant que "no és una contrareforma" i que "tot el govern està alineat en el contingut de la mateixa", afirmant que hi ha un marc i un compromís temporal, que és complir amb els criteris de la UE sobre el marc de relacions laborals i fer-ho abans que conclogui l'any. 

Rodríguez ha considerat que les disputes entre Díaz i la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, eren bàsicament sobre "metodologia", en la mateixa línia en què s'ha expressat el PSOE. L'objectiu, ha dit la portaveu, és "millorar les relacions del nostre mercat laboral, millorar les condicions dels treballadors i fer-ho amb el màxim diàleg i el major dels consensos", subratllant que "preferim un acord de tots", esmentant explícitament l'empresariat. 

Isabel Rodríguez s'ha referit a la necessitat de fer "pedagogia dels governs de coalició", una fórmula que exigeix que el "diàleg" sigui el senyal d'identitat d'aquest executiu. Sobre la continuïtat del govern de coalició després dels darrers xocs entre els dos socis, la portaveu ha afirmat que "aquest govern ha fet coses molt importants", i ha recorregut a l'aprovació de la llei de l'habitatge aprovada avui i als pressupostos generals de l'estat com a mostra de la solidesa de l'executiu.  

El govern de coalició PSOE-Podem ha travessat aquests dies la seva pitjor crisi des de la seva formació. La pugna entre tots dos socis per qui lidera la reforma laboral i la decisió de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, de retirar l'escó al ja exdiputat de Podem Alberto Rodríguez han dut l'acord de coalició a una forta convulsió. Ahir es va reunir la Comissió Permanent de Seguiment de l'Acord de coalició, que va durar  dues hores però que es va tancar sense acord. 

La reunió va ser qualificada de "constructiva", segons els interlocutors, però els posicionaments continuen allunyats. Ni el PSOE ni Podem estan disposats a cedir a l'hora d'abanderar el desmantellament de la reforma laboral que el govern de Mariano Rajoy va aprovar el 2012. Des del naixement de la coalició, els xocs han estat múltiples: per l'augment del salari mínim, la llei dels lloguers o l'ingrés mínim vital, entre d'altres. Però aquesta vegada el nivell de crispació posa en escac l'estabilitat de la legislatura en un moment en què s'han de votar també els pressupostos. Cap dels dos socis vol anar a eleccions, però el pols es manté. "Serà necessari seguir negociant", asseguren els interlocutors. 

Per la seva banda, el líder del PP, Pablo Casado, ha anunciat aquest dimarts que el seu partit presentarà avui una esmena a la totalitat contra els pressupostos generals de l'Estat. Segons Casado, els pressupostos "neixen morts" i portaran a "la ruïna" i les previsions macroeconòmiques "són paper mullat", tot afirmant que "amb un milió de famílies fent les cues de la fam aquest govern es dedica a comprar vots als independentistes o fins i tot a fer política penitenciària de cara als de Bildu".