Junts decidirà al límit del calendari si esmena a la totalitat els pressupostos de l'Estat

Artadi avança que el posicionament es fixarà dijous en una reunió extraordinària de l'executiva; el partit constata la manca d'avenços en qüestions del dia a dia i en la resolució del conflicte

Elsa Artadi, portaveu de Junts.
Elsa Artadi, portaveu de Junts. | Junts
25 d'octubre del 2021
Actualitzat a la 13:29h
Junts decidirà aquest dijous si esmena a la totalitat els pressupostos generals de l'Estat. Així ho ha decidit aquest dilluns l'executiva de la formació, que en els últims dies ja ha emès missatges de desconfiança envers els comptes de Pedro Sánchez. El partit continua obert a negociar, malgrat la "manca d'avenços" en carpetes del dia a dia i en la resolució del conflicte, i considera que la millor manera de fer-ho és de manera conjunta amb ERC, com ha indicat la portaveu Elsa Artadi en roda de premsa. La setmana passada, Junts va posar damunt la taula cinc propostes concretes per abordar aquestes converses amb els republicans: manteniment dels fons Covid, cogestió dels fons europeus, traspàs de Rodalies, blindatge del català en l'audiovisual i garantia del compliment de les inversions pactades amb els partits catalans. Jaume Giró, conseller d'Economia, i Míriam Nogueras, portaveu a Madrid, són els qui estan comandant les converses amb els representants del govern espanyol i del PSOE.

L'esmena a la totalitat, ha apuntat Artadi, no està ni molt menys "descartada", en la mesura que de les converses se'n desprèn "poca predisposició en general" per part dels dirigents estatals. "És veritat, i ho sabem tots, que les coses es negocien molt a l'últim minut, per això esperarem fins dijous per decidir si presentem esmena a la totalitat, perquè la tenim preparada", ha remarcat Artadi, que veu un "gir" en ERC a l'hora de "compartir" elements a l'hora de negociar amb el govern espanyol. "S'han de tenir mecanismes per les garanties de tot allò que s'ha d'executar", ha reivindicat. Hi ha "sintonia", ha indicat, i es continuarà "treballant" aquesta setmana. El "millor" seria coordinar-se per l'esmena a la totalitat, però ha indicat que encara que arribi, hi haurà "setmanes" per endavant a l'hora de negociar amb el govern espanyol.

Cada vegada que se li ha plantejat públicament al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que l'independentisme negociï de manera conjunta els pressupostos de l'Estat, el dirigent republicà s'ha mostrat reticent. La qüestió es va debatre en una reunió, dijous de la setmana passada, als despatxos del Parlament. Per part d'ERC hi van ser Sergi Sabrià, director de l'oficina d'Aragonès; Josep Maria Jové, president del grup parlamentari; i Marta Vilalta, portaveu a la cambra i secretària general adjunta. De la banda de Junts hi van acudir Laura Borràs, presidenta del Parlament; Jordi Sànchez, secretari general del partit; Jordi Puigneró, vicepresident del Govern; i Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts. Batet és qui, en les dues últimes sessions de control, ha plantejat la negociació conjunta a Aragonès.

La setmana passada, la portaveu dels quatre diputats que té la formació a Madrid, Míriam Nogueras, va indicar en una entrevista a RTVE que totes les formacions independentistes haurien de presentar esmena a la totalitat als comptes de Sánchez de la manera com estan plantejats fins ara. Negociar per separat, va indicar Nogueras, només serveix per "donar força" al PSOE. La portaveu a Madrid és una de les dirigents que Aragonès no va incloure, juntament amb Jordi Sànchez i Jordi Turull, a la delegació catalana de la taula de diàleg, reunida el 15 de setembre al Palau de la Generalitat. També és una de les veus de Junts que més bel·ligerants s'ha mostrat amb el govern espanyol i amb la formulació actual de la mesa, focus de tensió entre socis.

Sense anar més lluny, la setmana passada Aragonès va demanar a la formació de Puigdemont que s'integrés a la taula de diàleg, i Junts va reclamar que s'aixequés el veto contra ells, que durant setmanes han atribuït a la Moncloa. Tanmateix, ja hi ha dirigents propers a l'expresident de la Generalitat que han fet partíceps els socis de Govern de la no inclusió dels seus membres a la mesa de negociació. Junts no té intenció de variar la seva proposta de noms, i Aragonès no està disposat a incloure en la mesa dirigents que no formin part del consell executiu.

Artadi ha estat especialment crítica amb l'episodi protagonitzat per Meritxell Batet, presidenta del Congrés dels Diputats, a l'hora de desposseir Alberto Rodríguez, diputat d'Unides Podem, del seu escó després de ser condemnat pel Tribunal Suprem. La dirigent de Junts ha ressaltat que Rodríguez és "víctima" de la "doctrina Torra", encetada al Parlament. En tot cas, Artadi s'ha volgut solidaritzar amb el ja exmilitant de la formació morada, i ha demanat que cada "victòria" de Manuel Marchena, president de la sala segona del Tribunal Suprem, és una "derrota de la democràcia".