L'exposició «Univers Miró», a Mèxic | Hugo Chamorro / CCEMx
Branded content

L'univers de Joan Miró arriba a Mèxic

L'exposició impulsada per la Fundació Abertis, amb pintures i escultures originals de l'artista català, surt de la Unió Europea per primera vegada

L'exposició «Univers Miró», a Mèxic | Hugo Chamorro / CCEMx
per NacióDigital
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Joan Miró és un dels artistes catalans més universals. I l'Univers Miró, una exposició impulsada per la Fundació Abertis, arriba a Mèxic, en la seva primera presència fora de la Unió Europea. La mostra, que inclou pintures, escultures i fotografies, havia passat fins ara per Bèlgica, Irlanda, Alemanya, Roma i París.

Buscar l'essencial


Joan Miró considerava l'art com a part intrínseca de la vida, amb atributs màgics que calia recuperar. Per a aconseguir aquest objectiu no va dubtar a transgredir les convencions acadèmiques de la pintura i, com altres artistes vinculats al món surrealista, va buscar inspiració en les manifestacions artístiques primigènies, formalment simples i, no obstant això, carregades de connotacions sagrades.

Prenent com a referents l'art de la prehistòria, els mestres medievals i la cultura popular, Miró va voler anar més enllà de la representació mimètica de la realitat i va simplificar progressivament les formes fins a quedar-se tan sols amb l'essencial

Aquesta pràctica va donar lloc a un llenguatge de signes singular, que va gestar des dels anys vint del segle passat a Mont-roig del Camp, a la comarca tarragonina del Baix Camp, i que va cristal·litzar a principis dels anys quaranta, per a no despullar-se mai d'ell. En la seva obra, la nit, les constel·lacions, la figura de la dona, entesa com a representació simbòlica de conceptes com la fertilitat, la reproducció o la sexualitat, o l'ocell es van convertir per sempre en expressions d'un univers de creació i renovació. 

Les obres d'Univers Miró


El projecte Univers Miró ens endinsa en el procés creatiu únic i personal de Joan Miró, transportant-nos a la ment i en fer d'un dels artistes més importants del segle XX a través de l'exploració del llenguatge de signes de l'artista mitjançant una concisa i cuidada selecció de pintures i escultures de la seva última etapa procedents dels fons de la Fundació Joan Miró. 

El conjunt inclou les pintures de 1978 Femme dans la nuit (Dona en la nit), Femme (Dona), Personnages et oiseaux avec un chien (Personatges i ocells amb un gos) i Personnages et oiseaux dans un paysage nocturne (Personatges i ocells en un paisatge nocturn) que, a més de desenvolupar el llenguatge sígnic de l'artista, presenten un altre dels seus elements capitals en el seu univers: l'ús dels colors vius. 

Les obres de Miró es podran veure a Mèxic fins al desembre. Foto: Hugo Chamorro / CCMEx


En paraules de Dolors Rodríguez Roig, comissària del projecte i autora del text de la publicació que acompanya l'exposició, “els colors purs responien a la voluntat de l'artista d'acostar al màxim les seves obres a les persones, i també un gir cap al pop art. També li servien per a emfatitzar el seu llenguatge i el simbolisme de les seves representacions, anés fos quincom fos el mitjà artístic que utilitzés”. La selecció es completa amb l'escultura Monsieur, Madame (Senyor, Senyora), de 1969, que, en paraules de Rodríguez Roig, exemplifica com Miró “canviava la percepció tradicional de l'escultura amb els seus jocs visuals i poètics”.

Univers Miró també inclou cinc fotografies de l'artista, així com de la seva biblioteca personal i de la col·lecció d'objectes que conservava en el seu estudi realitzades per Joaquim Gomis (Barcelona, 1902-1991). Gomis, impulsor artístic i gran amic de Joan Miró, va fotografiar l'obra i l'ambient creatiu de l'artista al llarg de la seva trajectòria. Joaquim Gomis va ser el primer president del patronat de la Fundació Joan Miró on, per desig dels seus hereus, es gestiona i difon el seu arxiu fotogràfic, dipositat en l'Arxiu Nacional de Catalunya.

El projecte Univers Miró es presenta per primera vegada al públic fora de la Unió Europea i serà a Mèxic de 8 d'octubre al 12 de desembre. Abans, entre el 2019 i el 2021, ha passat per Roma (Itàlia), Berlín (Alemanya), Dublín (Irlanda), Brussel·les (Bèlgica) i París (França) gràcies a la col·laboració entre el Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Abertis i la seva Fundació, i la Fundació Joan Miró.

El llegat de Joan Miró


La Fundació Joan Miró va ser creada pel mateix artista i va obrir les portes al públic el 1975, vuit anys abans de la seva mort. Posseeix una col·lecció única de les obres de Joan Miró, la seva biblioteca personal i un arxiu amb la totalitat dels seus dibuixos preparatoris, la qual cosa converteix la fundació en un centre de referència en la recerca, divulgació i promoció de la producció i del llegat de l'artista.

Des de la seva inauguració com a primer museu a Barcelona dedicat a l'art modern i contemporani, la Fundació Joan Miró també ha acollit nombroses exposicions temporals. També ha impulsat l'Espai 13, una de les primeres sales dedicades a artistes i comissaris emergents, i un espai educatiu actiu centrat en la promoció de la creativitat i una millor comprensió de les pràctiques artístiques modernes i contemporànies.AMB EL SUPORT DE
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

Participació