Aragonès avisa Sánchez que ERC està més a prop del «no» que del «sí» als pressupostos

El president de la Generalitat avança que les negociacions amb el govern espanyol "no van bé" i demana la "protecció del català" en la nova llei de l'audiovisual

Pere Aragonès durant el debat de política general
Pere Aragonès durant el debat de política general | Gala Espín
22 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 11:02h
Esquerra Republicana de Catalunya està més a prop del "no" que del "sí" als pressupostos generals de l'Estat. Aquest és l'avís que ha fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Pedro Sánchez aquest divendres en una entrevista a l'Aquí amb Josep Cuní de SER Catalunya. Així, el president ha avançat que les negociacions amb el govern espanyol "no van bé".

Les paraules d'Aragonès han sonat després que recordés que l’Estat només està complint el 13% de les inversions a Catalunya acordades en el darrer exercici: "Si els acords que s’incorporen en un pressupost després no s’executen, per què fem acords?". Preguntat per com es pot desencallar aquesta situació, Aragonès ha afirmat que "no depèn" d'ell, i ha recordat que ERC ha de "defensar els interessos de Catalunya".

En aquesta línia, el president de la Generalitat s’ha referit també a la llei de l’audiovisual, que considera "absolutament clau", proposada pel govern espanyol i ha demanat que s’hi incorpori la protecció del català. "Si Catalunya forma part de l’estat espanyol, espero que per poc temps, el català ha de ser protegit també per l’estat", ha dit. 

Pel que fa als pressupostos per a Catalunya, Aragonès s'ha mostrat més positiu, tot i demanar ser "prudent" fins que no els aprovi el Parlament. Per al president, aquests pressupostos són "absolutament necessaris" i estan marcats per dos eixos principals: la recuperació de l'activitat econòmica després de la pandèmia, sumada als fons europeus "que ajudaran a millorar l'estat del benestar", i el fet que incorporen mesures per complir amb el pla de Govern. Tot i l'oferiment constant del PSC de Salvador Illa per aprovar els pressupostos conjuntament, Aragonès no s'ha mostrat partidari d'acceptar-la perquè hi ha massa trets diferencials entre les dues formacions. Així, el president ha apostat per un acord amb la CUP amb qui, ha dit, "coincidim amb més coses".  

Pel que fa al model policial, un dels trets en què ERC i CUP tenen diferències, Aragonès, s’ha mostrat partidari de renovar-lo i adaptar-lo: "Sempre ha d’estar en constant adaptació". Segons ha explicat, el cos de Mossos d’Esquadra necessita actualment suport polític, "que el té", ha matisat; i també recursos "humans, per no fer tantes hores extres, i materials". El president s’ha referit també al fet que, després de més de cinc anys sense noves promocions de Mossos, ara s’està reactivant aquesta activitat per poder aconseguir una renovació del cos. Per aquest motiu també, Aragonès ha recordat que es vol augmentar el màxim de mossos en actiu, que ara està en 18.200, i s’està treballant per fixar l’edat de jubilació als 59 anys, com ja tenen la Policia Nacional o l’Ertzaintza.

L'endemà que PSOE i PP acordessin situar al Tribunal Constitucional la jutge que volia condemnar Trapero, Aragonès ha denunciat que a l'estat espanyol no es respecten les diferents institucions. "Un canvi de majories no hauria d’afectar l’orientació dels tribunals", ha dit, alhora que ha remarcat que "aquests òrgans judicials no haurien de representar només els interessos de dos partits, sinó del total de la societat". Aragonès ha explicat doncs que no demanen que "s’esborri la divisió de poders, sinó que el poder legislatiu aprovi la llei d’amnistia".

Finalment, en ple debat per latransformació ecològica de Catalunya, el president de la Generalitat ha demanat la col·laboració de tota la ciutadania per poder encarar aquesta transformació. "Cada part del territori s’ha de responsabilitzar de generar el màxim d’energia que consumeix", ha dit, fent referència a la massificació de molins de vent que algunes comarques pateixen actualment. Així, Aragonès ha afirmat que les zones urbanes del país poden generar "fins a un 30% d’energia renovable", un fet que ajudarà les demarcacions de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que actualment suporten el 55% de l’energia renovable que es genera a Catalunya. "O canviem el paisatge de forma consensuada o ens el canviaran tirant-nos línies de molt alta tensió", ha avisat el president, després que darrerament empreses privades hagin projectat noves línies MAT en territori català. Aragonès, doncs, ha apostat per un "model distribuït".