1 de 10
Barcelona: manifestació

Un miler de persones es concentren contra Colau perquè creuen que «Barcelona és un nyap»

Més d'un centenar d'entitats, amb poder de convocatòria limitat, protesten a la plaça de Sant Jaume per reclamar un projecte alternatiu de ciutat

La manifestació contra Colau a plaça Sant Jaume | Gala Espín
per Pep Martí, Barcelona, Catalunya | 21 d'octubre de 2021 a les 19:50 |
Què pot aplegar la Federació Catalana de Polo, l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, l'Associació de Dones Colombianes Unides, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, l'Institut Ostrom, l'Obra Social Sanitària Cor de Maria i el Gremi d'Ascensors? Pel que es veu, l'oposició frontal a la situació que viu Barcelona. Aquest dijous, més d'un centenar d'entitats i un miler de persones s'han aplegat en una concentració de la "societat civil", convocada per la plataforma Barcelona és imparable, per defensar la "Barcelona del sí" enfront de la "Barcelona del no", la "ciutat insegura", la ciutat "que ja no té poder". La plaça de Sant Jaume s'ha omplert per protestar, també, contra la gestió de l'alcaldessa Ada Colau, convocats per la plataforma Barcelona és imparable

Els convocants han llegit un manifest en què es critica l'estat que viu la ciutat, considerat de "desànim, grisor i aturada" i es reclama un nou lideratge perquè la ciutat recuperi l'embranzida d'altres èpoques. Ni en el manifest ni en els parlaments que s'han fet s'ha esmentat ni un sol moment el nom de l'alcaldessa. I és que els organitzadors insisteixen en l'estratègia de no aparèixer "contra" Colau i de mostrar un discurs el més propositiu possible. 


Els portaveus de la plataforma són diversos: Manel Martínez, de Tsunami Veïnal; Ferran Piqué, president de la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya; Gabriel Jané, president de l'associació de comerciants Barcelona Oberta. Però és Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, qui concentra l'atenció. El també president de la plataforma Barcelona Futur ha estat un dels impulsors de Barcelona és imparable.
 
En les intervencions, Jané ha reclamat "una mobilitat contra ningú: Volem que la mobilitat no estigui en contra del creixement econòmic". Al seu torn, Piqué ha demanat "una ciutat també per als estudiants" i ha assegurat que la culpa dels problemes de la ciutat és  "d'un ajuntament, però també d'una oposició que negligeix les seves responsabilitats".


Per concloure l'acte, Esteva ha afirmat que es manifesten perquè "Barcelona és un nyap". "Abans que acabi l'any, un de cada tres ciutadans patirà un delicte", ha assegurat el president de la UFEC, a la vegada que ha recordat: "Tenim més de 8.000 locals sense activitat; sí no som capaços d'impulsar l'economia, no podrem combatre la pobresa". A més, Esteva ha explicat que "des del 2014, els lloguers d'aquesta ciutat han pujat un 40%" i s'ha preguntat "fins quan haurem d'aguantar aquesta brutícia?".

FOTOS Manifestació contra Colau a plaça Sant JaumeLa convocatòria d'una concentració es va anar obrint pas en els darrers mesos. El gruix dels gremis de comerciants i la xarxa entorn de la UFEC han estat peces bàsiques en la seva organització. Però des de la primera hora s'ha volgut donar la màxima diversitat social i ideològica a la manifestació. Els darrers dies, però, els impulsors han hagut de sortir al pas de les sospites d'una possible vinculació amb Junts, que neguen del tot. El cert, però, és que una internauta va explicar en el seu compte de Twitter el vincle entre el correu electrònic de Barcelona és imparable i un correu de Junts a Olot. 
 
Els moviments de la nova plataforma no es poden desvincular del debat actual sobre la ciutat. Sectors crítics amb el projecte de Colau, reunits en la plataforma Barcelona Futur, presidida per Gerard Esteva, fa temps que elaboren un discurs sobre Barcelona, alternatiu al projecte que ara mateix governa el consistori. Però Barcelona Futur i l'entorn d'Esteva neguen de manera insistent que totes aquestes iniciatives hagin de culminar en una candidatura municipal.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació