«Vull que torni ja»: el desig de Felipe González sobre el rei emèrit

L'expresident espanyol i Miquel Roca fan al Círculo Ecuestre una defensa encesa del règim del 78

L'expresident Felipe González, aquest dimecres a l'Ecuestre.
L'expresident Felipe González, aquest dimecres a l'Ecuestre. | ACN
20 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:28h
L'expresident espanyol Felipe González i l'exdirigent de CiU Miquel Roca han fet aquest dimecres , en un acte al Círculo Ecuestre, una defensa encesa del règim del 78. L'exlíder del PSOE i l'exponent constitucional han elogiat la Transició com un model "coratjós" de pacte polític. Un dels moments estelars de la intervenció de Felipe González ha estat quan s'ha referit al rei emèrit, considerant "anticonstitucionals" els qui l'han atacat per "no respectar la presumpció d'innocència". González ha destacat el "llegat" de Joan Carles I i ha dit que volia afirmar un desig: "Vull que torni ja i que es respecti la seva presumpció d'innocència". Unes paraules que han desfermat els aplaudiments de l'auditori.    
Tots dos exdirigents han protagonitzat un diàleg de la sèrie "Agendes creuades Madrid-Barcelona" que organitza el Círculo Ecuestre. L'encontre ha estat presentat per un altre dels jubilats de la política catalana, Enric Lacalle, vicepresident i home fort de l'actual junta del Círculo. El periodista Joaquín Luna ha conduït l'acte.  

González i Roca han criticat els qui utilitzen l'expressió "règim del 78", perquè segons ells criticant els qui utilitzen aquesta expressió, oblidant la dictadura a la qual va succeir. Ha estat Felipe González qui ha emprat el terme "els últims de Filipines" per definir els dos interlocutors. I, de fet, tots dos han exercit de guardians de les essències de la Transició. L'exlíder del PSOE fins i tot ha lamentat que la Constitució espanyola no sigui militant, és a dir, que permeti que participin del joc polític les forces que s'oposen al règim. 

N'hi ha hagut una mica per tothom. Roca, després de recordar que va néixer a l'exili, ha proclamat que "la memòria històrica ha de tenir també els seus límits". Tots dos han lamentat, sense entrar-hi a fons, la situació de Barcelona. Roca ha contraposat la gestió municipal amb "el moment de gran dinamisme" que viu Barcelona. I González, sense esmentar Ada Colau, ha afirmat que "s'ha de governar per a la gent", el que ha provocat un altre aplaudiment del públic.    

Un públic destacat. L'Ecuestre s'ha vestit de gala per escoltar els dos exdirigents. La sala del club estava plena a vessar i hi havia una fila zero amb figures com el president de la Fundació la Caixa, Isidre Fainé; el comte de Godó; el líder del PSC, Salvador Illa; el tinent d'alcalde Jaume Collboni; el delegat a la Zona Franco, Pere Navarro; el conseller delegat de Banc Sabadell, Pedro González Bueno, el president de la Fira, Pau Relats, o l'exdirigent socialista Rocío Martínez Sempere.

Luna ha preguntat sobre els deu anys sense violència al País Basc, i això ha permès que tots dos es referissin a ETA com "el principal enemic de la democràcia". "Més que les forces armades", ha preguntat Luna, al que González ha corroborat tot dient que un sector de l'exèrcit sí que va apostar per la involució, "però era una part molt minoritària". 

El periodista Joaquín Luna ha qualificat Roca com un dels cinc parlamentaris més brillants de les darreres dècades al Congrés, sense esmentar els altres quatre, i li ha demanat que comparés el nivell oratori dels anys en què era portaveu de CiU amb l'estil de "Gabriel Rufián i Miriam Nogueras". Aquí Roca ha mostrat de nou la seva habilitat i s'ha limitat a mostrar el seu "respecte" pels portaveus que representen els seus electors. 

Al final de l'acte, a la pregunta de com s'imaginen Catalunya d'aquí a deu anys, González ha lamentat que en l'actual moment "no sembli necessari disposar d'un projecte polític per governar" i que "cal recuperar els entit de la prospectiva". Miquel Roca ha recordat les paraules de Francesc Cambó quan va dir que "passaran els governs i els règims, però el fet viu de Catalunya perviurà".
Arxivat a