vi

Què cal tenir en compte per guardar bé un vi?

T'expliquem quin és el millor lloc per guardar els vins i què hem d'evitar perquè es guardin correctament

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 19 d'octubre de 2021 a les 19:34 |
Una bodega de vins | Pixabay
Es diu que només un 1% del vi produït al món està destinat a envellir. És a dir, que el 99% restant són ampolles per beure al moment o al cap de pocs mesos. No és que el vi caduqui, però n’hi ha que no està pensat perquè envelleixi i, per això, el pas del temps no el beneficia de cap manera. La majoria de vins, passats dos o tres anys, comencen a deteriorar-se i perden les qualitats que tenien al principi.

Però n’hi ha que sí, que evolucionen i milloren si es guarden durant anys, perquè són elaborats amb l’objectiu que madurin a l’ampolla. Per tant, la manera de guardar-los durant aquest temps és prou important, sobretot si teniu la intenció de consumir-los passats uns quants anys, i no us voleu trobar amb cap sorpresa desagradable. Què cal tenir en compte a l’hora d’emmagatzemar un vi?


La temperatura


Un lloc idoni per guardar un vi és en una cava o en una nevera de vins. Si no en disposeu, busqueu un lloc fresc i allunyeu els vins de qualsevol font de calor. Els canvis dràstics de temperatura afecten la qualitat dels vins, en canvi els afavoreix la temperatura constant (entre 9ºC i 17 ºC). Fixeu-vos que als cellers les sales de criança acostumen a estar als soterranis per una qüestió de temperatura.


La llum


Els vins s’han d’emmagatzemar en espais foscos. La llum directa o indirecta pot produir alteracions induïdes o catalitzades per les radiacions lluminoses. Sobretot es veuen afectats els vins blancs i les ampolles que no tenen el vidre opac. Si no podeu guardar el vi en un espai totalment fosc, mireu de posar-lo dins de caixes o fins i tot podeu embolcallar-lo amb un drap.


La humitat


Heu de mirar de no emmagatzemar el vi en un lloc molt sec, perquè el tap de suro es pot ressecar, fer reacció amb el vi i fer-se malbé definitivament. L’ambient d’emmagatzematge ideal ha de gaudir d’un 75% d’humitat. Si n'hi ha gaire més també és perjudicial per als taps de suro i el vi es pot malmetre. Al mateix temps, l'excés d'humitat pot contribuir a la proliferació de bacteris. Es poden fer servir tècniques d’humidificació i deshumidificació si és necessari.

El  moviment


Mireu de no moure les ampolles de vi. Fins i tot mireu d’evitar les vibracions de generadors, motors, entre altres, perquè poden afectar negativament el vi.

Les olors


Aïlleu el vi de qualsevol producte que pugui despendre una olor forta, perquè pot colar-se a través del tap de suro, si és el cas, i contaminar-lo. Una bona ventilació sempre és una bona opció.

La posició


Hi ha diverses opinions respecte a la posició en què s’ha de guardar un vi. Actualment hi ha una tendència que s’està imposant que és la de poder guardar els vins blancs (sobretot si el tap és de rosca o sintètic) i els caves en vertical, mentre que es recomana que els negres estiguin en horitzontal per mantenir la humitat del tap de suro. S'ha escrit molt sobre el tema i no sembla massa clar. En tot cas, si els paràmetres anteriors de llum, temperatura, humitat, etc. són els correctes, horitzontal o vertical seran també bones opcions.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació