La Moncloa considera «insuficient» el pas donat per l'esquerra abertzale

El govern espanyol demana a Bildu "condemna expressa a ETA" però continuarà negociant-hi els pressupostos perquè "respecta les opinions amb representació parlamentària"

Roda de premsa del consell de ministres.
Roda de premsa del consell de ministres. | La Moncloa
19 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 14:45h
El govern espanyol considera que "els gestos estan bé", però considera "insuficient" el pas donat per l'esquerra abertzaleaquest dilluns, quan va expressar el seu "dolor" per la violència causada per ETA. "La democràcia va derrotar ETA", ha afirmat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, que ha posat en valor "la unitat política, el paper dels mitjans, els jutges i tota la societat espanyola". Ha reclamat a l'esquerra abertzale "passar de les paraules als gestos", tot dient que "haurien de condemnar els homenatges als presos que surten de les presos", els ongietorri

Isabel Rodríguez ha expressat el respecte i el record a les víctimes d'ETA, deu anys després de la fi de la lluita armada, i "no oblidar mai el dolor causat entre les famílies i els amics de les víctimes", criticant que Arnaldo Otegi no va expressar cap "autocrítica ni condemna expressa" de l'acció d'ETA. Ho ha dit la ministra de Política Territorial i portaveu de l'executiu després del consell de ministres celebrat aquest dimarts. 

Sobre el PP, que ha acusat el govern espanyol d'intentar "blanquejar" Bildu perquè el necessita com a soci al Congrés, la ministra ha tornat a posar en valor la "unitat" i ha defensat que "no s'ha de donar cap espai ni un titular a l'assumpte de la banda terrorista ETA sense expressar la unitat dels demòcrates".  

A la pregunta de si la posició de la Moncloa és compatible amb continuar negociant els pressupostos de l'Estat amb Bildu, ha recordat que durant els anys de violència s'havia exigit que les posicions "es defensessin amb les paraules i no amb les armes". Pot haver discrepàncies ideològiques a les cambres, ha dit, però "s'han de respectar les opinions que expressa tot el poble espanyol i té representació parlamentària".

Dilluns, Arnaldo Otegi va llegir una declaració en nom de l'esquerra abertzale en què expressava el "dolor" per la violència d'ETA i afiemava que aquesta "no s'havia d'haver produït mai". Otegi també va manifestar que farien tot el que estigués al seu abast per apaivagar el dolor patit per les víctimes. 

Aquest dimarts, el lehendakari Iñigo Urkullu ha considerat "positiu" el posicionament de l'esquerra abertzale, però tot seguit ha reclamat que doni un pas més enllà perquè Otegi "no ha fet autocrítica del seu passat ni ha dit que l'organització terrorista no hauria d'haver existit". Dimecres serà el dia del desè aniversari de la declaració d'ETA en què va anunciar el seu abandonament definitiu de la lluita armada. Va ser una data històrica, i set anys més tard, l'organització armada feia pública la seva autodissolució.