El PSC posa en marxa les converses per impulsar una moció de censura a Badalona

La formació liderada per Rubén Guijarro es reuneix amb els partits de l'oposició i no posa un termini per arribar arribar a un acord

Els equips negociadors del PSC, Guanyem, ERC, Badalona En Comú i Junts, aquest dimarts.
Els equips negociadors del PSC, Guanyem, ERC, Badalona En Comú i Junts, aquest dimarts. | ACN
19 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:24h
El PSC de Badalona mou fitxa i ha començat a explorar amb l'oposició la possibilitat de presentar una moció de censura a Badalona. Després que la direcció nacional del partit deixés a les seves mans la decisió, el grup municipal liderat per Rubén Guijarro s'ha reunit amb les forces de l'oposició per intentar aplegar els suports suficients per expulsar Xavier García Albiol, que es nega a dimitir. A la sessió de treball hi han participat, a banda dels socialistes, Guanyem, ERC, Badalona En Comú i Junts.

Guijarro ha avançat l'inici de les converses en declaracions al programa Cafè d'Idees de Ràdio 4 i de La 2. "Albiol continua atrinxerat en la no dimissió malmetent la dignitat de la institució", ha lamentat Guijarro. Amb tot, no ha fixat cap termini per presentar la moció de censura, que estarà encapçalada per ell per optar a l'alcaldia, perquè considera que s'han de "fer les coses bé" i estalviar a la ciutat la "picabaralla" política. 

La política a Badalona continua sent un vesper. Un cop més, la ciutat s'exposa a un canvi d'alcalde, el quart en sis anys, aquesta vegada arran de la revelació dels papers de Pandora, que han deixat al descobert que Xavier García Albiol va estar vinculat a una empresa offshore a Belize entre el 2005 i el 2015, quan ja era alcalde. A hores d'ara, es nega a dimitir i torna a planar sobre l'oposició la presentació de la moció de censura. La direcció del PSC es va reunir dilluns per la tarda i va decidir no mullar-se sobre què cal fer, un veredicte que deixen en mans del seu regidor badaloní Rubén Guijarro.

"Tota la confiança perquè Rubén Guijarro i el seu equip prenguin la millor decisió per a Badalona", ha dit la portaveu del PSC, Alícia Romero, després que l'executiva hagi debatut la situació. Els sis regidors socialistes, que van ser segona força a les darreres municipals, són clau per aconseguir la suma de 14 necessària -Guanyem en té 4, ERC té 3 regidors, els comuns 2 i Junts un- per fer prosperar una moció de censura.

La governabilitat de Badalona torna a estar oberta en canal quan falten 20 mesos per a les municipals. No es tracta només de sumar els suports per presentar la moció de censura, sinó en pactar una fórmula de govern. Les úniques directrius que transmeten des de la cúpula comandada per Salvador Illa és que "no es pot negociar" amb un Albiol que es nega a dimitir i que en els darrers dies "ha enganyat i dit mentides". Aquest missatge va adreçat en bona part a Ciutadans, que ha enviat una carta tant al PP com al PSC per demanar-lo que donin suport a un altre dirigent popular per rellevar Albiol a l'alcaldia. 

En tot cas, Romero ha recordat que porten dies insistint en la dimissió d'Albiol. A més de l'alcalde, també el regidor popular Ramon Riera està esquitxat en el cas. Els comuns encapçalats per Aïda Llauradó han tornat a demanar aquest dilluns que Albiol dimiteixi o bé s'activi la moció de censura. Tot plegat, mentre Guanyem i ERC advoquen per teixir l'acord d'esquerres que no va ser possible el maig de l'any passat i que va acabar amb el retorn inesperat del PP a l'alcaldia. 

En aquella ocasió, es va haver de rellevar el socialista Álex Pastor, que va ser enxampat begut i saltant-se el confinament de la pandèmia, a més d'agredir als agents policials. La disputa per l'alcaldia entre els socialistes i Guanyem va saltar pels aires per la diferència de criteri entre les dues formacions a l'hora de repartir-se el comandament de la ciutat. "L'alcaldia no serà un problema", diuen aquesta vegada, però entre els actors en joc encara pesa l'experiència de l'acord del 2015 que va fer alcaldessa Dolors Sabater i que va acabar dinamitat i amb els socialistes presentant amb només tres regidors una moció de censura l'any 2018 avalada pel PP que va situar Pastor a l'alcaldia. 

Mentre l'oposició continua demorant la moció de censura malgrat que Sabater ja no és regidora de la ciutat, Albiol manté que no pensa dimitir per una "activitat mercantil de fa 16 anys" que defensa que és legal i que, insisteix, mai va exercir. Aquest dilluns ha suspès les reunions setmanals del govern amb l'oposició sense especificar-ne el motiu.