Junts lamenta el xoc amb ERC per les fiances: «No hauria d'haver passat»

Elsa Artadi, portaveu de la formació, reclama un "front comú antirepressiu" després de les discrepàncies entre els socis de Govern per la gestió dels avals davant del Tribunal de Comptes

Elsa Artadi, portaveu de Junts, aquest dilluns.
Elsa Artadi, portaveu de Junts, aquest dilluns. | Junts
18 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 14:13h
Elsa Artadi, portaveu de Junts, ha lamentat aquest dilluns el desencontre amb ERC pel pagament de les fiances davant del Tribunal de Comptes per l'acció exterior de la Generalitat. "No hauria d'haver passat", ha indicat Artadi en referència al xoc entre socis per les aportacions fetes per cadascú davant  de l'organisme fiscalitzador. "Cal un front comú antirepressiu", ha indicat la dirigent de Junts, que ha evitat concretar quina quantitat ha aportat pròpiament el partit a les fiances a banda dels béns i les propietats d'alguns dels encausats. "No pot ser que es demani implicació a determinades persones i després tot siguin picabaralles entre partits", ha indicat la portaveu de la formació.

L'endemà que el Tribunal de Comptes decidís rebutjar l'aval de l'Institut Català de Finances (ICF) per cobrir els alts càrrecs del Govern, ERC i Junts es van activar per fer front al pagament de les fiances de 5,4 milions d'euros. A primera hora de la tarda de divendres, els republicans van comunicar que havien sufragat 2,1 milions i que això permetia salvaguardar tots els alts càrrecs del Govern del període 2016-2017, inclòs Carles Puigdemont. Al vespre, Junts assenyalava que havia dispositat 3,3 milions pels càrrecs dels executius compresos entre el 2011 i el 2017 -liderats per Artur Mas, primer, i després per Puigdemont-, una quantitat que prové d'una col·lecta i també de béns.

En un comunicat enviat a les 20.25 d'aquest divendres, Junts va clarificar que al llarg de la jornada s'han presentat davant del Tribunal de Comptes avals per valor de 3.335.143 euros per evitar els embargaments als encausats. "ERC ha presentat avals per salvaguardar la responsabilitat solidària que recau sobre Romeva i no ha presentat cap altre aval individualitzat. I en cap moment s'ha posat en contacte amb Puigdemont per cap gestió relacionada amb aquest tema", va indicar el partit, que també va apuntar que no farà "partidisme" en qüestions antirepressives. La formació va insistir que treballa amb la Caixa de Solidaritat -ara amb l'activitat aturada- per cobrir les fiances de "tots" els encausats, segons s'assenyala en el mateix comunicat. A les xarxes van tornar a aflorar les habituals discrepàncies entre dirigents dels socis de Govern.