Els comuns asseguren que el 2022 serà l'any «amb més execució pressupostària» per a Catalunya

Catalunya en Comú emplaça el Govern a explicar quin és el seu pla per aconseguir el traspàs de Rodalies

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa aquest dilluns
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa aquest dilluns | Catalunya en Comú
18 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 12:40h
"L'any 2022 serà l'any amb més execució pressupostària de la història per a Catalunya". Aquesta és l'afirmació que ha fet el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, per emplaçar ERC a aprovar els pressupostos generals de l'Estat després que el líder republicà, Oriol Junqueras, hagi amenaçat de tombar els comptes. De fet, ERC ha manifestat que la "condició indispensable" és que es compleixin amb les inversions promeses dels anteriors pressupostos.

Tenint present les xifres, que evidencien que en el primer semestre de l'any només s'ha executat el 13,3% de les inversions previstes als comptes del 2021, Mena ha argumentat que encara falten mesos per acabar l'any i que, en tot cas, hi ha inversions que són de caràcter "bianual". Preguntat sobre quin factor diferencial hi ha perquè el 2022 sigui un any amb més execució ha respost amb una reivindicació del paper que exerceix la seva formació. "La diferència és que formem part del govern de coalició, som una garantia de compromís", ha afirmat. 

En aquest sentit, ha insistit en demanar suport a uns comptes que "tenen una vocació descentralitzadora" i que preveuen una inversió a Catalunya un 6% superior als pressupostos del 2021. "Ens toca remar junts", ha dit tot adreçant-se als partits independentistes. 

El dirigent dels comuns ha demanat també al Govern que expliqui quin pla té per reclamar a la Moncloa el traspàs de Rodalies, malgrat que el govern espanyol ja ha deixat clar que no forma part dels seus plans efectuar-lo. Mena ha defensat que aquesta qüestió s'ha obert arran de la negociació que va fer el seu partit amb els socialistes i que es pot derivar a la comissió bilateral.

Després que el PSOE hagi apostat al seu congrés per impulsar una llei per abolir la prostitució, el portaveu de Catalunya en Comú ha assegurat que "estudiaran" la proposta quan arribi al Congrés dels Diputats. I és que es tracta d'una qüestió que genera disparitat d'opinions a les files de la seva formació.