El PSOE escenifica unitat amb l'abraçada de Sánchez, González i Zapatero

Els expresidents tanquen files amb el líder del PSOE, carreguen contra la "dretització" del PP i emplacen l'independentisme a "complir" amb la Constitució

Sánchez i González s'abracen al congrés del PSOE
Sánchez i González s'abracen al congrés del PSOE | Flickr PSOE
16 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 18:25h
Un congrés de catarsi, d'enterrar les disputes passades i reconciliar-se amb el passat. El PSOE ha escenificat a bombo i platerets la insòlita etapa d'unitat que travessa el partit amb la fotografia d'un Pedro Sánchez consagrat i sense contestació interna abraçant-se amb els expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero i l'exlíder del partit Joaquín Almunia. El president del govern espanyol té ja la foto que no va aconseguir el líder del PP, Pablo Casado, en el seu bany de masses a València. Un simbòlic acte de reivindicació davant d'un CIS que pronostica que els populars van retallant distància. 

"Unitat" és la paraula de moda a la Fira de València i ningú gosa discutir-la. Ni tan sols els barons que, com el president aragonès Javier Lambán, mantenen una relació més distant amb Sánchez. Fins i tot l'andalusa Susana Díaz, desproveïda ja de tota influència, o l'exministre José Luis Ábalos, rellevat contra pronòstic de l'executiu, també han tancat files amb el president del govern. Però l'expectativa la generaven, especialment, els dos predecessors socialistes de Sánchez a la Moncloa.

Ovacionats tant a l'entrada com al final dels seus discursos -tot i que l'aplaudímetre ha donat guanyador Zapatero-, els dos expresidents han tancat files a l'hora de reconèixer que a Sánchez li ha tocat gestionar la crisi més difícil, la derivada d'una inesperada pandèmia. Ho han fet, això sí, amb accents diferents. Zapatero reconeixent-li que ha capitanejat la pitjor crisi amb grans polítiques socials, que considera una gran carta de presentació per guanyar el pròxim cicle electoral. I González, que ha centrat la intervenció en reivindicar el seu llegat, recordant-li que el sistema sanitari bastit durant els seus governs ha permès capejar l'emergència sanitària. 

De fet, la presència de González era tota una novetat tenint present les discrepàncies públiques que ha exhibit amb Sánchez des de la seva arribada a la presidència. No s'ha estat, de fet, de demanar-li a l'actual líder que "estimuli la llibertat de dir allò que es pensa i la responsabilitat de pensar allò que es diu". Tot plegat, ha dit explícitament, venia a tomb de les crítiques que ha rebut des de dins del socialisme. "Sánchez sap que estic disponible, que dic el que penso i que no interfereixo", ha deixat caure tot subratllant els 23 anys que va dirigir el partit. Ara, però, ha volgut deixar clara la seva "lleialtat" davant del projecte que encapçala.

En aquesta línia de dir allò que pensa, González també ha tingut missatge per als socis del PSOE a la Moncloa: "Estic orgullós de ser del règim del 78. Amb molta honra", ha dit tot considerant que aquells que diuen que haguessin fet millor la transició són uns "espavilats il·lustres". També ha mirat cap a l'independentisme per emplaçar-lo a "complir les regles del joc" si el que pretenen és canviar la Constitució

Si en una cosa han coincidit els dos expresidents ha estat en carregar contra el PP i el bloqueig als òrgans constitucionals que ha mantingut fins aquesta mateixa setmana, quan s'ha avingut a pactar-ne la renovació, a excepció de la cúpula del poder judicial. "Ni a Espanya ni al PP els anirà bé dretitzant la dreta", ha assegurat Zapatero tot emplaçant al ministre de la Presidència, Félix Bolaños -l'ha batejat com a súper Bolaños- a insistir en forjar "grans acords" amb l'oposició. González, per la seva banda, a acusat els populars d'erigir-se en defensors de la Constitució i, al mateix temps, incomplir-la.

On han exhibit una clara diferència els dos històrics del PSOE ha estat a l'hora de posicionar-se sobre el feminisme. Zapatero ha clamat per abolir la prostitució i ha reivindicat que no hi ha "feminismes però". Per contra, González ha vindicat el feminisme "ferm, alegre i no agressiu". Aquest és un dels debats candents del congrés, que s'haurà de posicionar davant qüestions com l'avortament i la llei trans.  

Un altre exlíder del PSOE ha rebut una llarga ovació malgrat la seva absència: Alfredo Pérez Rubalcaba, que va morir l'any 2019. Ha estat Zapatero qui més ha reivindicat la seva figura tot rememorant els deu anys de la fi d'ETA.