Junqueras amenaça de tombar els pressupostos de l'Estat

El líder d'ERC avisa Pedro Sánchez que "no és la primera vegada" que el seu partit vota en contra dels comptes i reclama com a "condició indispensable" que s'executin les inversions

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dissabte al consell nacional del partit
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dissabte al consell nacional del partit | Marc Puig
16 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 11:17h
Missatge clar i directe del líder d'ERC, Oriol Junqueras, a un PSOE de plàcida celebració al seu congrés de València: que no doni per fet el sí del seu partit als pressupostos. Amb l'ordre d'embargament del Tribunal de Comptes encara candent i després que la Moncloa hagi descartat el traspàs de Rodalies, un acord ràpid per blindar el català a la llei de l'audiovisual i una entesa sobre el futur de la comissaria de Via Laietana, el president republicà ha amenaçat de tombar els pressupostos del 2022, que Pedro Sánchez necessita per assegurar-se l'estabilitat. 

"El govern espanyol hauria d’haver après que no és la primera vegada que ens veiem obligats a tombar uns pressupostos", ha deixat anar Junqueras davant del consell nacional del partit. Una advertència que té com a objectiu sacsejar un conclave socialista que consagra aquest cap de setmana el lideratge de Sánchez. L'any 2019 ja es van precipitar les eleccions del 28 d'abril pel no d'ERC als pressupostos i per la jugada de Sánchez com a resposta a la foto a la plaça de Colom que es van fer els partits de dretes. 

Malgrat que el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va assegurar aquest dijous que no es fixarien "línies vermelles" per negociar, Junqueras sí que ha marcat en quin terreny s'ha de moure un eventual acord. La "condició indispensable", ha dit, és que es compleixin les inversions que es van comprometre en els anteriors comptes. Durant el primer semestre d'aquest any, només s'havia executat el 13% de les inversions previstes a Catalunya. "De res serveixen promeses i declaracions d'inversions que mai arriben", ha afegit tot fent referència als 2.230 milions dels quals presumeixen els socialistes per a Catalunya per donar a entendre que ERC no té arguments per oposar-s'hi.

Amb tot, Junqueras no ha donat per tancada la negociació, de la qual considera que hi ha "molt camí per recórrer" si es busca l'aval -indispensable per a un Sánchez que a hores d'ara no pot comptar amb Ciutadans- dels 13 diputats republicans. Per aprovar-los, ha insistit, aquests comptes han de ser "bons per a la ciutadania" amb independència de quin és el govern o el partit que els promou. Fonts de la direcció d'ERC atribueixen la negativa rotunda de la Moncloa a traspassar Rodalies o a tancar un acord amb relativa rapidesa per blindar el català a la llei de l'audiovisual a la necessitat que té el PSOE de no trepitjar cap ull de poll entre les files socialistes aquest cap de setmana. La negociació, diuen els republicans, encara no ha començat. 

Junqueras, sobre el pagament de la fiança al Tribunal de Comptes: "No volem deixar ningú pel camí, estem al costat de tothom sense excepcions"

El consell nacional d'ERC s'ha reunit encara amb la ressaca vigent del darrer xoc amb Junts, ara per l'anunci del pagament de les fiances als exalts càrrecs de la Generalitat que van impulsar l'acció exterior del procés. La decisió del Tribunal de Comptes de no acceptar l'aval de l'Institut Català de Fiances cou a dins del partit, que ha presentat 2,1 milions d'euros per intentar frenar l'embargament de dirigents que van exercir aquesta responsabilitat entre el 2016 i el 2017, com Raül Romeva, Oriol Junqueras o Carles Puigdemont. "Per sort, ho teníem preparat i tenim els comptes sanejats", asseguren des del partot. 

Menys sorpresa ha causat entre les files republicanes que Junts respongués a l'anunci d'ERC amb un comunicat en el qual assegurava haver dipositat 3,3 milions obtinguts d'una col·lecta i de béns dels encausats per sufragar els càrrecs dels executius compresos entre el 2011 i el 2017 -liderats per Artur Mas, primer, i després per Puigdemont. Junqueras també ha llançat un missatge en aquest sentit tot apel·lant a la solidaritat de la seva formació. "No volem deixar ningú pel camí, estem al costat de tothom sense excepcions. I ho fem amb modèstia i amb orgull", ha assegurat sense mencionar directament Puigdemont. 

ERC està ara a l'expectativa de si la renovació del Tribunal de Comptes pactada entre el PSOE i el PP suposa alguna escletxa perquè aquest organisme -que Junqueras ha definit com a "òrgan polític" amb una "missió política" dirigida pels dos partits que nomenen els seus membres- accepti els recursos dels afectats i deixi sense efecte l'ordre d'embargament. "La veritat és que no hi confiem gaire", admeten des de la direcció d'ERC.