El retorn de la normalitat deixa un sabor agredolç als sectors afectats

Treballadors del sector de la restauració, del cultural i dels esports relaten a NacióDigital com viuen la represa de l'activitat prepandèmia en marxa des d'aquest divendres a Catalunya

L'Ángel, encarregat de la Cerveseria Catalana
L'Ángel, encarregat de la Cerveseria Catalana | Gala Espín
16 d'octubre del 2021
Actualitzat el 17 d'octubre a les 16:47h
La ciutadania ha viscut cinc onades de la Covid, s'ha adaptat a ser menys a tot arreu, ha reduït la seva activitat i, fins i tot, ha conviscut durant mesos amb el toc de queda. Tot això, però, ja és passat. Aquest divendres ha estat el dia zero: Catalunya ha recuperat l'activitat prepandèmia. Bars i restaurants sense restriccions horàries i al 100% d'ocupació, equipaments culturals també al 100% i increment de l'ocupació màxima permesa als equipaments esportius -80% a l'interior i 100% a l'exterior. 

"Encara estem en pandèmia, però hi ha motius per a ser optimistes". Pere Aragonès ho va explicar aquest dimarts i les dades de la Covid de les últimes setmanes ho confirmen. La pregunta, però, és com viuen aquesta recuperació (gairebé) total els sectors que s'han vist més afectats durant tots aquests mesos? NacióDigital en parla amb treballadors de la restauració, el món de la cultura i els equipaments esportius.

"Amb aquestes restriccions, les sales petites no podien sobreviure"
Restriccions fora, sí, però les mascaretes en interiors es mantenen, un fet que afecta els professionals i els usuaris de tots tres àmbits. El sector de la cultura ha estat un dels més afectats: limitacions d'horari, d'aforament, d'entrada i de sortida. Tot i que alguna de les mesures ha acabat sent positiva, com l'avançament de les funcions nocturnes als teatres, els professionals del sector estan d'acord que "amb aquestes restriccions, les sales petites no podien sobreviure". 

És el cas de la sala Flyhard de Barcelona, on el 70% d'ocupació que tenien fins ara només permetia un total de 30 butaques ocupades per sessió. Clara Cols n'és codirectora i valora molt positivament poder tornar a la normalitat prepandèmia. La sala mantindrà totes les mesures de neteja i higiene per garantir la seguretat del públic i no retornarà al 100% d'ocupació fins d'aquí a quinze dies, quan entri en cartellera una nova obra. 

"És un període d'impàs", explica Sem Pons, un dels responsables de programació artística del teatre Victòria, ja que ara "queden butaques buides entre els grups bombolla que ja havien comprat l'entrada i no es podran vendre". Al Victòria, doncs, la "normalitat" també es recuperarà a poc a poc durant les pròximes dues setmanes.
 

Usuaris compren entrades al Teatre Tívoli aquest divendres a la tarda Foto: Gala Espín


En aquest cas, el teatre de l'Avinguda Paral·lel té un aforament aproximat de fins a 1.200 espectadors per funció i recuperar-los tots suposa un respir per als programadors. "Les sales grans programen espectacles cars i recuperar el 100% d'espectadors permet afrontar aquests costos", celebra Pons.

Això sí, en tots dos casos estan preocupats per quina serà la reacció del públic. La reducció d'aforament, sumada a l'obligatorietat de mantenir distància entre els usuaris, ha permès tenir un espai més privat i reservat a les sales de teatre, però també als cinemes i als espais de música en viu.

"Posar dues o tres taules més no ens ajuda gaire"
Els establiments de la restauració han hagut d'adaptar els locals amb pantalles, eliminar taules per poder garantir les distàncies i limitar el consum en barra. Tot i que aquest divendres al migdia ja s'han vist establiments a ple rendiment, a la Cerveseria Catalana tenen intenció de mantenir les mesures durant uns dies més.

"No hi ha tanta clientela com abans de la pandèmia com per fer el canvi tan radicalment", explica Claudio Rojas, director d'aquest racó de l'Eixample ideal per als amants de la cervesa. La ubicació de l'establiment, a la cruïlla del carrer Mallorca amb Rambla Catalunya, denota que bona part dels seus usuaris són turistes. I la capital catalana encara no ha recuperat el flux de turisme habitual. 
 

El Restaurante Charrito manté les mampares a la terrassa Foto: Gala Espín


"Ara, posar dues o tres taules més no ens ajuda gaire, un gruix de clients important és turista oriental", lamenta Rojas. Així, i fins que el propietari de l'establiment no revisi la situació durant la setmana vinent, la Cerveseria Catalana mantindrà uns dies més el 70% d'aforament, la distància entre taules i la limitació de persones a la barra. A més, el local no traurà, de moment, les mampares de plàstic que van instal·lar en la primera reobertura l'estiu del 2020.

​"Bé... Hem millorat del 70 al 80%"
Uns per decisió pròpia i els altres per obligació. Els equipaments esportius només recuperen el 100% d'aforament a les zones exteriors; els interiors, de moment, es queden al 80% i, naturalment, amb mascareta obligatòria. Qui hi guanya? Els grans estadis, com el Camp Nou, i les instal·lacions esportives grans.

"Bé... hem millorat del 70 al 80%". El coordinador de la logística de la cadena de gimnasos DIR, Ramon Urgell, explica que la millora, en el cas d'aquest tipus d'equipament, no ha estat gaire rellevant. Això no obstant, es mostra confiat per tornar a la "normalitat" aviat. "No hi ha previsió de quan s'arribarà al 100%, tot i que creiem que no tardarem massa". 

Urgell remarca que, a més, els gimnasos DIR mantindran mesures que ja no són obligatòries per garantir la seguretat dels usuaris. Així, el control de temperatura per accedir-hi, la distància de seguretat entre usuaris i la prereserva de classes dirigides es manté encara que pugui entrar una mica més de gent a les instal·lacions alhora.

Arxivat a