El Far de Montjuïc

Sabíeu que a Montjuïc hi ha un far? No parlo de l’antic far que guiava els vaixells que va acabar reciclant-se com a torre del Castell de Montjuïc sinó d’un far encara en funcionament

El Far de Montjuïc
El Far de Montjuïc | Dani Cortijo
16 d'octubre del 2021
Actualitzat el 21 de març del 2024 a les 17:37h

Molta gent que ha viscut tota la vida a Barcelona, a no ser que estigui relacionada amb el món portuari o l’hagi vist des d’algun vaixell, no el coneix, perquè està penjat a l’espadat del Morrot mirant de cara al mar. A més, és gestionat pel port de Barcelona i està prohibit accedir-hi per motius de seguretat, tot i que fa relativament poc va existir un projecte per obrir-lo de cara al públic que va quedar aturat i l’autoritat portuària el fa servir com a centre de convencions.

A part d’accedir a la zona portuària o la terminal de creuers de Barcelona, una de les formes més senzilles i properes de veure el far és des del mateix Castell de Montjuïc, només cal cercar-lo a la cara de la muntanya que mira cap al mar i allà el trobarem. Tot i això, sobretot depenent de l’estat de la vegetació del camí que voreja la fortalesa de cara al mar, pot ser que des d’aquest angle sigui difícil visualitzar el far en concret. Actualment, l’accés a l’equipament està vedat si no és amb un permís especial i no és possible accedir a les instal·lacions 
 

El far de Montjuïc Foto: Dani Cortijo


Les primeres estructures del far daten de l’any 1902, és doncs un far relativament modern. Es va instal·lar a l’espadat del morrot, la part rocosa i costeruda visible de la muntanya de Montjuïc que els vaixells es troben de cara quan volen atansar-se al Port Vell de Barcelona. Cap al 1915 es va substituir la llanterna de combustió per petroli per un mecanisme elèctric i, de fet, més enllà d’algunes millores en el grup electrogen entre d’altres, el far manté bastant la tecnologia de 1925.

Malgrat la seva antiguitat i el fet d’estar en funcionament, potser per la seva dificultat per veure’l des de terra ferma, el far segueix sent desconegut per la immensa majoria de la població. Tot i això, els fars en general sempre han estat acompanyats d’una certa aura romàntica i misteriosa i el fet que aquest far sigui gairebé secret i difícil d’albirar encara potencia més aquests atributs màgics.
 

El far de Montjuïc, des del mar Foto: Dani Cortijo


Si voleu saber més sobre aquest far i d’altres tant de Barcelona com arreu de Catalunya, us recomano que consulteu la publicació: Els fars de Catalunya. De nord a sud per la costa del Departament d’Innovació i Empresa de la Generalitat.