Camps, anticonstitucional

Una resolució de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, a la qual ha tingut accés Nació Digital, remarca que la potestat sancionadora en l'àmbit de les telecomunicacions és exclusiva de l'Estat

per Gemma Aguilera, 22 de febrer de 2011 a les 14:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de febrer de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una de les nombroses concentracions de protesta pel tancament de les emissions de TV3 al País Valencià que s'han produït al llarg de tot el domini lingüístic Foto: ACN

Dijous 17 de febrer, després del Telenotícies vespre de TV3, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) tancava els darrers tres repetidors que permetien la recepció dels canals de la televisió pública de Catalunya al País Valencià. La decisió es prenia després d'un període llarg de pressió de l'executiu de Francisco Camps, que, emparant-se en una reforma de la llei audiovisual valenciana, imposa sancions acumulatives que ja sumen 700.000 euros per la suposada difusió il·legal del senyal en territori valencià.


Però la reforma de la llei impulsada pel govern encapçalat per un president que el proper dia 6 d'abril anirà a judici acusat de corrupció, no troba justificació en el cos legislatiu espanyol. Així ho determina una resolució del Consell del Mercat de les Telecomunicacions del mateix 17 de febrer a què ha tingut accés Nació Digital, que dóna resposta a una consulta formulada per l'empresa Radiodifusión Digital, S.L en relació a la possible afectació de les competències pròpies de la CMT com a conseqüència de l'aprovació de la normativa sancionadora del País Valencià.

Camps se salta la Constitució


L'empresa, amb seu a Madrid, pregunta en el seu escrit a la CMT, sense referir-se, però, en cap moment, ni a ACPV ni a TV3, si “quedaria envaït l'àmbit de competències de la CMT si les comunitats autònomes definissin infraccions i sancions per als operadors de xarxes de telecomunicacions, en concret, de torres i casetes suport del sistema radiant o equipament tècnic gestionat per un altre operador, per a la prestació de serveis de comunicacions electròniques als prestadors de serveis de comunicació audiovisual televisiva sense títol habilitant”.

La resposta és sí. L'executiu del partit que apel·la a la Carta Magna amb més assiduïtat vulnera la Constitució en haver modificat una llei autonòmica per atribuir-se competències exclusives de l'estat. “Les telecomunicacions són una matèria la regulació de la qual correspon, en virtut d'allò establert en l'article 149.1.21 de la Constitució, en exclusiva a l'Estat, i el seu règim d'aplicació correspon a les Autoritats Nacionals de Reglamentació”, recorda la CMT en el seu informe.


La Generalitat valenciana, fora de joc

També desmunta un dels altres arguments de la Generalitat valenciana per sancionar ACPV, i és que la CMT deixa clar que la gestió que fa una entitat d'aquestes característiques només cal que sigui notificada a la mateixa Comissió, i no pas a una comunitat autònoma: “el marc normatiu actual no preveu com a infracció administrativa la falta de comprovació que el prestador de servei de comunicació audiovisual estigui convenientment habilitat per a la prestació d'aquest servei”. En aquest sentit, la resolució fa èmfasi en el fet que la vigilància i control del compliment de la normativa de telecomunicacions correspon només a la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions i a la Secretaria d'Estat de les Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació.

El Consell de la CMT conclou que l'aplicació de sancions per part d'una comunitat autònoma és il·legal: “la inclusió d'un tipus infractor s'haurà de realitzar a través d'una norma amb rang de Llei dictada en base a la competència exclusiva de l'Estat en matèria de telecomunicacions recollida a la Constitució espanyola”.

De fet, la CMT referma un argument jurídic que des del primer moment ha al·legat ACPV en els successius recursos que ha presentat a les sancions de la Generalitat.

Mas i Camps es reuniran el proper 20 d'abril

Preguntat per Nació Digital el portaveu del govern català, Francesc Homs, no ha volgut manifestar-se sobre la resolució de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions i ha al·legat que no la coneixia. En canvi ha anunciat que els presidents Artur Mas i Francisco Camps parlaran sobre les emissions de TV3 en una reunió que se celebrarà a València el 20 d'abril, coincidint amb la final de la Copa del Rei.

El portaveu del govern ha assegurat que es buscarà un acord sobre criteris de reciprocitat, però no ha volgut fer més especulacions. Al contrari ha senyalat que espera que de la trobada es pugui avançar en les posicions comunes sobre el corredor del Mediterrani. "No es pot anar amb la pistola al pit plantant-se davant Camps a fer el milhomes, perquè seria improductiu", ha afegit.

Mentrestant ACPV estudia formular denunciar davant el Parlament Europeu possibles vulneracions de directives comunitàries en matèria de llibertat d'expressió i protecció dels drets lingüístics pel tancament de TV3 al territori. Ho ha dit el coordinador de l'entitat, Toni Gisbert, en roda de premsa posterior a la reunió mantinguda amb l'eurodiputat d'Izquierda Unida i vicepresident de la comissió de peticions del Parlament Europeu, Willy Meyer. L'eurodiputat ha avançat que demanarà a la Comissió Europea que es pronuncii en entendre que per al consell europeu 'totes les llengües europees són llengües a protegir i que la llibertat d'expressió és un principi a preservar'.

Per altra banda, l'alcalde de Castelló i candidat a l'alcaldia pel PP, Alberto Fabra, ha aprofitat el seu Facebook per criticar el cessament d'emissions de TV3 al País Valencià. Fabra assegura "sembla mentida que en el segle XXI es limiti la possibilitat que les persones puguem triar el mitjà de comunicació que volem sintonitzar" i ha avançat el suport del seu grup a una moció al consistori per reclamar el retorn de les emissions. Tot i això, l'alcalde popular fa responsable del tall a Zapatero "perquè no concedeix un múltiplex a la Comunitat Valenciana, per això l'anem a reclamar al ple" assegura, tot concloent "prou prohibicions!".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació