Aragonès acusa l'Estat de seguir buscant «venjança» ara amb el Tribunal de Comptes

El president de la Generalitat denuncia que es vulgui embargar exalts càrrecs per motius ideològics i avisa el govern espanyol que no renunciarà al referèndum sobre la independència

Aragonès amb Borràs i Colau en l'homenatge al president Companys
Aragonès amb Borràs i Colau en l'homenatge al president Companys | ACN
15 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 12:11h
La decisió del Tribunal de Comptes de tombar l'aval de la Generalitatals exalts càrrecs que van impulsar l'acció exterior del procés ha marcat la commemoració dels 81 anys de l'afusellament de Lluís Companys al castell de Montjuïc. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat l'Estat de seguir "atacant" les institucions catalanes, ara per la via d'anar contra el patrimoni de responsables polítics catalans, i ha advertit el govern de Pedro Sánchez que de la negociació sobre el conflicte s'ha de derivar un referèndum sobre la independència de Catalunya. 

"Amb la mort de Companys volien matar les institucions del país. Avui veiem com aquestes institucions segueixen patint atacs dels que volen que el poble de Catalunya no pugui aspirar al màxim de llibertat i justícia social", ha assegurat el president Aragonès, que ha considerat que els "motius de fons" que van portar el feixisme a afusellar Companys continuen vius. El president considera que la decisió del Tribunal de Comptes només busca "venjança" i "voluntat de repressió" amb criteris ideològics.

La resposta davant d'aquesta situació, ha dit, es farà "amb tots els recursos legals, la màxima solidaritat col·lectiva i ambició nacional". En aquest sentit, ha adreçat directament un missatge a la Moncloa tot advertint que, arran del conflicte obert, de la taula de negociació s'ha de derivar un referèndum sobre la independència amb reconeixement internacional que estigui precedit d'una llei d'amnistia. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha acusat Espanya de "no voler ser un Estat de ple dret" i ha criticat que no s'acceptin uns avals que són "perfectament legals" i es continuï amb la repressió. 

Un dels dirigents afectats per la decisió del Tribunal de Comptes, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a qui se li reclamen 1,9 milions d'euros, també ha lamentat des de l'acte celebrat a Montjuïc que "la repressió mai s'atura" i ha assegurat que ell i la seva família afrontaran "amb la mateixa dignitat i coratge com la presó" la decisió de ser embargats.

El líder del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que el decret llei que crea el fons complementari de riscos de la Generalitat "era ajustat a dret" però ha demanat "respectar" la decisió del Tribunal de Comptes. El dirigent socialista ha recordat Companys: "Avui recordem el passat amb el compromís de mirar endavant".

El líder d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha afirmat que el seu grup impulsarà "una reforma a fons" del Tribunal de Comptes, l'endemà que aquest tribunal rebutgés els avals de la Generalitat per pagar les fiances als excàrrecs del Govern a qui l'ens reclama 5,4 milions d'euros per l'acció exterior entre el 2011 i el 2017. "Impulsarem una reforma a fons del seu funcionament i una renovació dels seus membres", ha garantit. Asens ha fet aquestes declaracions després de fer la tradicional ofrena floral a la tomba del president Lluís Companys, en el 81è aniversari del seu afusellament. Asens ha denunciat que Companys va ser "afusellat pel feixisme" però "l'actual règim democràtic n'ha permès la impunitat".