Front comú del Govern i el sector per fixar quotes de català en la llei estatal de l'audiovisual

L'executiu pressiona la Moncloa per protegir la llengua, ara "irrisòria" en les plataformes, de cara a la futura norma en plena tramitació dels pressupostos generals de l'Estat

Reunió del Govern amb representants de l'audiovisual i de la llengua.
Reunió del Govern amb representants de l'audiovisual i de la llengua. | Govern
14 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 18:29h
Una de les qüestions que ha tensat la relació entre la Generalitat i la Moncloa al llarg de les últimes setmanes ha estat la llei estatal de l'audiovisual impulsada pel govern espanyol. En un context de retrocés de la llengua -l'enquesta presentada aquest estiu per l'Ajuntament de Barcelona en la qual s'hi constata que només un 28,6% de ciutadans fan servir el català de manera habitual n'és una senyal eloqüent-, el Govern aspira a poder fixar quotes per protegir-la en la nova normativa estatal, que al seu temps és una transposició d'una directiva europea. En una reunió a Palau, la Generalitat ha reunit entitats del sector audiovisual i del cultural per tal de fer front comú per aconseguir establir quotes per al català i afavorir la producció pròpia.

Una demanda pensada, especialment, en un moment en què les plataformes són clau en el consum de continguts. Ara mateix, segons ha indicat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, la presència del català en aquests canals és "irrisòria", i això hauria de variar en la nova normativa, que arriba en un moment en què l'independentisme -i especialment ERC, soci habitual del PSOE- és clau per aprovar els pressupostos generals de l'Estat. Vilagrà no ha volgut vincular les dues qüestions, però és una carpeta que apareix sovint en els contactes que hi ha entre la Generalitat i la Moncloa. De fet, el grup parlamentari d'ERC a Madrid espera arribar a un acord sobre la llei de l'audiovisual abans de prendre qualsevol decisió sobre els comptes.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assenyalat que a la promoció de la llengua s'hi ha de sumar un altre factor: "muscular" la indústria cultural catalana. Vilagrà també ha indicat que una de les vies obertes és la modificació de la llei de l'audiovisual del 2005, que ha quedat "obsoleta", i promoure la producció pròpia. Aquesta reforma de la norma catalana no és l'única iniciativa que hi ha en marxa: Junts, sense consultar-ho prèviament amb ERC, va registrar fa unes setmanes una proposició de llei per tal que el Parlament aprovi amb urgència una nova llei de l'audiovisual catalana. "No deixarem la defensa del català en mans del govern espanyol", va argumentar Junts a l'hora de presentar la iniciativa, uns dies abans del debat de política general a la cambra.

Vilagrà també ha indicat que una de les qüestions que podria servir per revertir la situació de la llengua seria recuperar el canal juvenil de la CCMA. "Seria important", ha apuntat la consellera de la Presidència, que ha indicat que encara no disposa del text definitiu de la norma que portarà el govern espanyol al Congrés dels Diputats. Garriga també ha posat de manifest la rellevància del futur Pacte Nacional per la Llengua i del consens que això va generar al debat de política general de fa dues setmanes, quan aquesta iniciativa va rebre el suport inèdit del 85% de la cambra.

Les plataformes es mantenen al marge del debat
Netflix i Amazon Prime Video, els serveis líders a tot el planeta i també al territori català, es mantenen al marge d'una polèmica lingüística que fa anys que arrosseguen, sense entrar en matèria. NacióDigital les va consultar fa tres setmanes i les dues plataformes van preferir mantenir-se al marge d'opinar sobre l'avantprojecte de llei o sobre la manca de presència del català als seus espais. Netflix s'inhibeix de la polèmica, assenyalant que "és un avantprojecte de llei i és molt prematur per fer valoracions". Des d'Amazon, en la mateixa línia. "No hi ha cap comentari al respecte", afirmen malgrat que la regulació que s'acordi al Congrés afectarà el seu catàleg.