Òmnium activa el «Tàndem Cultural» per crear 500 parelles lingüístiques abans d'acabar l'any

L'entitat vol promoure l'ús habitual del català per "salvaguardar la llengua d'aquells que la voldrien minoritària i uniforme"

Jordi Cuixart, en l'acte de presentació de l'estratègia d'Òmnium per reforçar el català
Jordi Cuixart, en l'acte de presentació de l'estratègia d'Òmnium per reforçar el català | Òmnium
13 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 10:00h
Òmnium Cultural, amb la col·laboració del Voluntariat per la Llengua, el Consorci per a la Normalització Lingüística i l'entitat Apropa Cultura, ha posat en marxa aquest dimecres el "Tàndem Cultural" per fomentar la llengua, la cultura i la cohesió social a través de parelles lingüístiques. El projecte s'emmarca en la campanya que Òmnium va presentar el setembre per plantar cara a l'ofensiva contra el català. L'entitat confia poder crear 500 parelles lingüístiques abans d'acabar l'any. "La llengua catalana és símbol de resistència i de futur, l'hem de salvaguardar davant d'aquells que la voldrien minoritària i uniforme", ha dit Jordi Cuixart. Us hi podeu inscriure aquí.

El "Tàndem Cultural" combina llengua i cultura. Així, les parelles lingüístiques que es creïn es beneficiaran de més de 100 activitats culturals gratuïtes arreu del territori entre les quals hi ha concerts d'Oques Grasses, Maria del Mar Bonet, Sílvia Pérez Cruz o Clara Peya, espectacles de màgia, teatre, cinema o entrades a festivals. El projecte arrenca aquest dimecres amb 33 activitats obertes a prop de 400 persones. "Cal que el català continuï sent una llengua inclusiva i d'acollida, perquè quan diem que volem ser més això també ha de suposar que no permetrem que s'exclogui ningú per motius de llengua", ha remarcat Cuixart a través d'un comunicat. 

Amb aquest projecte, Òmnium vol enfortir l'ús habitual del català a través de vincles culturals, així com ajudar la indústria cultural i garantir-ne l'accés a tothom. L'entitat animarà els seus socis a inscriure's a aquetes parelles lingüístiques, i les altres entitats col·laboradores -Voluntariat per la Llengua i Consorci- canalitzaran persones que actualment tenen interès per aprendre el català per afegir-se al projecte. A dia d'avui hi ha 30.000 persones inscrites en cursos de català o pendents de tenir una parella lingüística. El projecte, però, està obert a tota la ciutadania amb activitats arreu del país relacionades amb la cultura. 

Des d'aquest dimecres ja estan obertes les inscripcions per al "Tàndem Cultural". Tothom qui ho vulgui es pot apuntar a les activitats culturals que s'ofereixen, especificant si vol aprendre català o bé si vol ajudar a ensenyar la llengua. A partir d'aquí, l'emparellament es farà de manera automàtica. Les inscripcions es tancaran el 17 d'octubre i s'informarà per correu electrònic a cada inscrit amb qui formarà parella, i se'ls animarà a trobar-se una hora abans de l'acte per tal d'establir una conversa en català. Podran recollir les entrades per l'acte en qüestió -de manera gratuïta- i un cop acabat es podrà fer una valoració sobra la trobada i s'oferirà la possibilitat de reprendre el mateix tàndem per a properes activitats.