Sánchez torna a tancar la porta a referèndums «binaris i interessats»

En resposta a Bildu, el president del govern espanyol assegura que votacions com aquesta "no aporten res" i només serveixen per "fracturar la societat" en un context de més integració a la UE

Sánchez, aquest dimecres al Congrés.
Sánchez, aquest dimecres al Congrés. | Congrés dels Diputats
13 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 11:05h
"No acceptarem dividir la societat espanyola o basca amb referèndums interessats i binaris que no tenen cabuda en la Constitució". Aquest és un dels missatges que ha llançat aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la sessió de control al Congrés dels Diputats. Ho ha fet en resposta a Bildu, que li ha reclamat una major democratització en la presa de decisions, inclòs el futur de les "nacions sense estat" que hi ha a Espanya. La porta tancada de Sánchez es referia al País Basc, però no es pot destriar de la demanda catalana de referèndum que plana sobre la taula de diàleg i de la qual en fa bandera el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Sánchez ha remarcat que votacions sobre l'autodeterminació "no aporten res" i només serveixen per "fracturar la societat" en un context de "més integració" dins la Unió Europea (UE) i de més consens entre els sindicats i els empresaris. "La democràcia espanyola és sòlida", ha reiterat el líder del PSOE, tot i que ha indicat que "sempre pot millorar". Ha posat com a exemple el fet que fa deu anys que ETA va anunciar el cessament de l'activitat armada i que Bildu pugui estar asseguda a l'hemicicle.

El Congrés dels Diputats, a banda, ha tornat a ser l'escenari de l'enfrontament perpetu entre Sánchez i Pablo Casado. El president del govern espanyol i el líder del PP han topat una vegada més per la renovació dels òrgans constitucionals, enquistada des de fa mesos, i han constatat les diferències. Casado ha demanat a Sánchez que es comprometés públicament amb la renovació de tots els organismes deixant al marge el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) -el PP insisteix que l'han de triar els jutges, el govern espanyol aposta per una altra fórmula-, i el líder del PSOE ha remarcat que els populars, en realitat, no volen cap renovació, i els ha demanat que compleixin amb la "legalitat democràtica". "No ens mouran de la independència judicial", ha ressaltat Casado en un ple en què ha tornat a aflorar la divisió a l'hemicicle.

La sessió de control s'ha celebrat un dia després del 12-O, jornada en què Sánchez va haver d'escoltar xiulets i peticions de dimissió al Passeig de la Castellana de Madrid just abans de la desfilada militar. Aquesta actitud dels congregats va contrastar amb els aplaudiments al rei Felip VI, escena habitual en aquest tipus d'esdeveniments. Pablo Iglesias, exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podem, va alertar ahir que la monarquia està "molt compromesa" perquè ha esdevingut un símbol exclusiu de la dreta i l'extrema dreta. La recepció al Palau Reial, normalment plat fort de la Hispanitat, va ser exprés -només un quart d'hora- i sense contacte entre els presents.

"Ja sap què pensa el carrer", ha remarcat Casado en referència als xiulets, mentre que Sánchez ha posat de manifest que "sempre que governa l'esquerra" hi ha episodis d'aquest tipus en la desfilada militar. "Així és com entenen la convivència i el respecte a l'ordre constitucional", ha remarcat el president del govern espanyol, que s'ha vist "obligat" a corregir les apreciacions del líder del PP segons les quals Espanya està tècnicament en fallida i els populars hauran de "rescatar" de nou l'Estat un cop acabi, segons ell, l'etapa del PSOE a la Moncloa. "Els seus pressupostos són falsos, ruïnosos i neixen morts", ha indicat el cap de files del PP en la primera intervenció.

Casado també ha criticat les mesures "peronistes" -en referència al bo cultural perquè els joves consumeixin "còmics i videojocs", segons el líder del PP- i la llei d'habitatge "chavista". "Menteixen en totes les previsions, això acabarà malament", ha indicat recolzant-se en les previsions de l'FMI, que han rebaixat les perspectives de creixement de l'economia espanyola per aquest 2021. "Un dirigent públic ha de ponderar i mesurar les intervencions, i no fer declaracions contràries a l'interès d'Espanya. Em veig obligat a corregir-lo públicament: no estem en fallida", ha diagnosticat Sánchez.