«La Marató que trenca murs» per la salut mental

La 30a edició de la Marató de TV3 se celebrarà el 19 de desembre i es faran activitats divulgatives arreu durant dos mesos

La Marató de TV3 per la salut mental
La Marató de TV3 per la salut mental | TV3
10 d'octubre del 2021
Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neurodesenvolupament, trastorns de la conducta alimentària... La salut mental és, enguany, el centre de la Marató de TV3. 

"La Marató que trenca murs". Aquest és el lema identificatiu de la trentena edició del programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio que ja engega motors i que vol visibilitzar i normalitzar aquestes malalties. Des del 18 d'octubre i fins al dia de La Marató, el diumenge 19 de desembre, professionals de la salut faran activitats divulgatives arreu de Catalunya per conscienciar d'un grup de malalties que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la seva vida

És el tercer cop en la història del programa solidari que es tracten les malalties mentals, un tema que havia d'ocupar l'edició del 2020, però que finalment va ser substituït per la Covid-19. La recerca en l'àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin durant La Marató estarà dirigida a la millora de la qualitat i de l'esperança de vida de les persones.  

Aquest divendres va ser el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, qui va parlar a Els Matins de TV3 sobre el reforç que el departament farà per tractar la salut mental. "Existeix, existia i probablement la pandèmia l’accelera", ha dit, fent referència a l’augment de malalties vinculades amb la salut mental. Argimon ha explicat que s’incorporaran psicòlegs als equips d’atenció primària per fer "promoció, prevenció i atenció comunitària". Així mateix, ja s'han posat en marxa deu equips d'intervenció directa en diferents CAP que faran de pont entre la primària i les xarxes de salut mental.

Dia Mundial de la Salut Mental
El dia 10 d'octubre se celebra el dia Mundial de la Salut Mental. Una reivindicació que des del 1992 promou la Federació Mundial de la Salut Mental per equiparar-la amb la salut física. Enguany, amb el lema "Salut mental en un món desigual", la campanya se centra en els efectes que la pandèmia de la Covid-19 ha tingut en el benestar emocional de la població, especialment en el cas dels professionals sanitaris i altres treballadors essencials, els adolescents, les persones que viuen soles i les qui ja patien prèviament problemes de salut mental.

Els responsables de la Marató indiquen que més de la meitat dels trastorns de salut mental comencen a l'adolescència i subratllen que la prevenció i el tractament precoç són "fonamentals" per aconseguir una evolució positiva. En aquest sentit, alerten, però, que el 45% dels afectats no demana l'ajuda necessària. 

Segons afirmen els experts, no diagnosticar, en edat infantil, els problemes del neurodesenvolupament, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, com ara el TDAH i altres problemes de salut mental, pot significar tenir problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida. L'esperança de vida també es veu reduïda en les persones amb trastorn mental. Entre els joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, la majoria de vegades, a conseqüència d'una depressió. 

30 anys de La Marató
D'altra banda, per commemorar el trentè aniversari de La Marató solidària s'han dissenyat diverses accions especials i participatives, com ara l'exposició "30 anys de la teva Marató" o una samarreta solidària dissenyada per Jordi Labanda. Des d'aquest divendres ja es poden fer donatius.