El debat sobre la monarquia torna a irrompre al congrés del PSOE

Les joventuts socialistes emplacen Sánchez a abanderar la República com a model d'Estat en plena polèmica per la situació del rei emèrit: "No podem estar callats"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el rei Felip VI
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el rei Felip VI | ACN
11 d'octubre del 2021
Actualitzat el 13 d'octubre a les 14:04h
17 de juny del 2017, deu de la nit. El que havia de ser una segona jornada de congrés plàcida per a Pedro Sánchez després d'haver recuperat la secretaria general del PSOE, es complica. El ple s'ajorna dues hores perquè hi ha un incendi urgent per sufocar: les joventuts del partit han aconseguit impulsar una esmena per a la ponència política que defensa la implantació d'una República a Espanya. El trident del nou pinyol de Sánchez actua contrarellotge; i se'n surt. Carmen Calvo, José Luis Ábalos i Adriana Lastra aconsegueixen que a mitja nit s'aprovi un text que, en comptes de defensar la implantació de la Tercera República amb un referèndum previ es reculli només l'aposta per l'Estat federal i els "valors republicans". 

Quatre anys després, el 40è congrés del PSOE -que es celebra el 15, 16 i 17 d'octubre a València- es prepara per viure un déjà vu agreujat pels escàndols de corrupció que esquitxen el rei emèrit, investigat per la justícia suïssa i instal·lat a Abu Dhabi des de fa més d'un any. El debat sobre el model d'Estat és una qüestió irresolta que sempre incomoda la direcció socialista. Aquesta vegada, amb Pedro Sánchez a la Moncloa havent de lidiar amb l'anòmala situació del rei Joan Carles i amb vocació de blindar el rei Felip, s'han presentat al conclave fins a una trentena d'esmenes -segons ha avançat Europa Press- que demanen avançar cap a la tercera república i celebrar un referèndum sobre la monarquia.

El debat és especialment viu ara que el rei emèrit planeja el seu retorn i que la Fiscalia pretén tancar les tres investigacions per les presumptes irregularitats fiscals que recauen sobre la seva figura. Un sector dels socialistes considera que l'ombra de sospita instaurada sobre la monarquia afegeix tal descrèdit a la institució que la situació aboca la formació a apostar clara i obertament per avançar cap a una República. Fins ara, la direcció socialista sempre ha tancat files amb la Corona, posicionament que topa amb els valors fundacionals republicans amb els quals es va fundar el partit.

La defensa de la República és una reivindicació que abanderen des de fa anys les Joventuts Socialistes, que fins i tot han estat censurades en diverses ocasions per Ferraz. Però també la corrent Esquerra Socialista i agrupacions tant del PSC com d'altres federacions del PSOE. Un dels textos presentats des de Catalunya recull que la "reparació final" de la guerra i de la dictadura franquista és la "restitució del model republicà" a Espanya. Des de Múrcia, per exemple, una altra de les esmenes demanen que es voti el model d'Estat, com a molt tard, la propera legislatura.

Les Joventuts Socialistes de Catalunya són un dels actors que han impulsat les propostes a favor de la República. "Volem que ideològicament s'accepti que som republicans sense cap tipus de vergonya. Som molts els joves que considerem que la República és el millor model d'Estat. Més encara amb una monarquia de corruptes com la que tenim", assegura en conversa amb NacióDigital el primer secretari de la JSC, Ot García. Afegeix que afrontaran el congrés de València amb una esperança "de màxims", però sent conscients que caldrà negociar i que el PSOE és un partit "de reforma i no de ruptura". 

Ot García, primer secretari de les Joventuts Socialistes de Catalunya: "El millor llegat que ens pot deixar el rei emèrit és una bona República"

Amb tot, García sosté que després de les "barbaritats" que envolten el rei emèrit els socialistes no poden "estar callats". Per això, el partit ha de deixar clar que és federal i que té com a model d'estat la República. "El millor llegat que ens pot deixar el rei emèrit és una bona República", conclou. El secretari general de les joventuts socialistes considera, però, que Sánchez ha hagut de gestionar una situació molt complexa i elogia les negociacions tant del president com de Carmen Calvo per aconseguir que Joan Carles "fes un pas al costat". 

Els textos hauran de passar ara pel sedàs de la comissió del congrés. Si els ponents no accepten les esmenes per a la ponència política -com va passar fa quatre anys-, aquestes han de ser debatudes pel ple. L'experiència, però, és un grau, motiu pel qual aquesta vegada Adriana Lastra i Santos Cerdán, com a responsables de coordinar el conclave, estan en alerta per garantir que aquesta vegada no hi hagi un imprevist.

Tot i això, hi ha dirigents que admeten que serà difícil no incloure, almenys, un missatge d'exigència de més transparència i rendiment de comptes de la Corona, sobretot perquè cada vegada hi ha més quadres i militants al partit que reclamen desmarcar-se de la monarquia. El ministre de Cultura i encara líder del PSC, Miquel Iceta, va defensar fa un any en una entrevista a aquest diari que s'avancés en aquesta direcció. Ara per ara, la ponència política no fa cap referència al model d'Estat -només fa referència a la "cultura federal" i la "cogovernança" impulsada arran de la pandèmia- i Sánchez ho té tot previst perquè aquest sigui un congrés plàcid i en surti un PSOE que hagi superat les ferides de la crisi oberta l'any 2016. El seu equip treballa per apaivagar qualsevol contratemps que pugui arribar via esmenes. Amb permís de l'emèrit.

 
Arxivat a