Bolaños garanteix que la nova llei de l'audiovisual fomentarà i protegirà el català

El ministre de Presidència del govern espanyol esquiva, per ara, establir quotes per la llengua catalana a la nova normativa encara que assegura ser "la mesura més efectiva"

Bolaños esquiva les quotes però assegura que es garantirà el català
Bolaños esquiva les quotes però assegura que es garantirà el català | ACN / ND
08 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 10:02h
El ministre de Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, ha assegurat que la presència de la llengua catalana estarà "garantida" en la redacció de la nova llei de l'audiovisual. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, ha afirmat que l'executiu que dirigeix Pedro Sánchez té com a prioritat "protegir" les llengües cooficials en aquest nou redactat que afectarà el sector audiovisual i inclourà, per primer cop, a les plataformes. De fet, Bolaños ha anat més enllà que els seus companys de l'executiu Nadia Calviño i Miquel Iceta, perquè ha assegurat que el català -de fet, totes les llengües cooficials- estarà protegit pel que fa a la producció i la seva presència a les plataformes.

Preguntat per una de les qüestions més sensibles sobre les negociacions d'aquesta nova legislació, Bolaños ha descartat -com van fer Calviño al Congrés i Iceta en una entrevista- establir quotes concretes o percentatges pel català en la nova normativa. Per contra, ha defensat que seria "la mesura més efectiva" a l'hora de blindar la presència i la producció de les llengües cooficials de l'Estat. El ministre de Presidència és el principal interlocutor en les negociacions amb la Generalitat de Catalunya sobre l'afer de la nova llei audiovisual, tal com va poder saber NacióDigital.

Bolaños ha explicat aquest divendres que el nou text s'està redactant encara i considera la nova legislació "complexa i molt important". En aquest sentit, ha encaixat que la nova normativa pot ser un escull significatiu en les negociacions dels Pressupostos Generals de l'Estat, sobretot amb ERC. El ministre ha reiterat que la voluntat del govern que dirigeix Pedro Sánchez és asseure's amb els republicans i negociar.

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, es va pronunciar dimecres sobre la nova llei de l'audiovisual en una entrevista a El País. Preguntat per la delicada qüestió sobre la llengua catalana -i les altres oficials de l'Estat-, va afirmar que tindran "una protecció especial" en la nova llei. Encara en una fase d'avantprojecte, l'executiu català i la Moncloa segueixen mantenint converses per reconduir una situació que semblava fracturada arran de la publicació de l'esborrany de l'avantprojecte de llei als mitjans.