El Govern anuncia que en dues setmanes l'aforament cultural tornarà al 100%

Argimon assegura que no hi ha hagut incidències amb els passaports Covid en la reobertura de l'oci nocturn

Stay Homas als concerts de la Mercè d'Estrella Damm.
Stay Homas als concerts de la Mercè d'Estrella Damm. | Ricard Novella
08 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 20:01h

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat a Els Matins de TV3 que els aforaments poden variar aviat al sector cultural. "Abans de dues setmanes es podria ampliar l'aforament al 100%", ha dit exactament.

Es tracta d'un anunci que arriba l'endemà de la reobertura de l'oci nocturn un any i mig després d'abaixar les persianes per l'arribada de la pandèmia de la Covid-19. Una obertura a la qual també ha fet referència, ja que ha explicat que no hi ha hagut incidències en la lectura dels més de 20.000 passaports Covid que s’han fet arreu de Catalunya.

Això no obstant, Argimon demana no "magnificar" el tema de les lectures: "Si no tenim cobertura o hi ha problemes, no accedirem al web, però revisarem codi QR i ho comprovarem amb el DNI". El conseller valora positivament la reobertura de les discoteques i del sector de l'oci nocturn, però remarca que cal analitzar l'evolució de les dades de la pandèmia.

Pel que fa a l’ús de mascareta, Argimon ha remarcat que encara "és convenient dur-la en depèn quines activitats, com ara els estadis de futbol" i ha dit que cal seguir mirant les dades amb tranquil·litat per veure l’evolució de la pandèmia. Una pandèmia que, recorda, "encara no ha acabat" i valorar com es pot anar retirant la mascareta de manera progressiva, tal com es va fer als exteriors. 

"Probablement anirem cap a una generalització de la tercera dosi"
Sobre les terceres dosis de la vacuna contra la Covid, Argimon assegura que 65.000 de les 80.000 persones que formen el grup diana de més de 70 anys ja han rebut la dosi addicional. Preguntat per si hi haurà tercera dosi per tothom, el conseller ha fet referència al fet que "de moment" només serà per als majors de 70 anys, que ja fa sis mesos que estan vacunats. Així, amb aquestes terceres dosis "no s’anirà tan de pressa", ha dit, alhora que ha remarcat que "necessitarem tenir el reforç que hem tingut durant els mesos de campanya de vacunació". Tot i això, Argimon ha remarcat que "probablement anirem cap a una generalització de la tercera dosi". 

Recuperació de l'activitat presencial als CAP
Metges de Catalunya reclamen que siguin només els metges qui decideix si les visites als CAP són presencials o no perquè, diuen, són ells qui "assumiran les conseqüències de la decisió". El conseller de Salut ha defensat que "no hi ha cap instrucció perquè no hi hagi presencialitat", però sí que ha fet referència al fet que l’activitat s’ha de recuperar de manera progressiva. Així, demana l’esforç de la societat i ha recordat que "hem tingut un estiu que semblava que no hi hagués Covid, però quan entraves en un hospital el que veies era la Covid".

Reforç a la salut mental
Argimon també ha assegurat que es reforçarà la salut mental. "Existeix, existia i probablement la pandèmia l’accelera", ha dit, fent referència a l’augment de malalties vinculades amb la salut mental. Així, Argimon ha explicat que s’incorporaran psicòlegs als equips d’atenció primària que faran "promoció, prevenció i atenció comunitària". El conseller ha remarcat, però, que "no faran visita directa" perquè per a això ja hi ha els centres de salut mental. Argimon ha avançat que s’anirà a domicili, "tal com demana el consell assessor" i ho faran amb deu equips d’intervenció directes.