Barcelona obre un centre per promoure masculinitats «respectuoses»

El govern municipal presenta un espai pensat per avançar cap a "relacions més sanes i igualitàries"

La regidora de Feminismes, Laura Pérez, en el discurs d'inauguració del centre Plural.
La regidora de Feminismes, Laura Pérez, en el discurs d'inauguració del centre Plural. | Andrea Gabarró
Andrea Gabarró
07 d'octubre del 2021
"Plural, Centre de masculinitats" és el nou equipament municipal, situat a tocar de l'estació de França, que es va inaugurar dimecres. Impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, té l’objectiu de "fomentar una perspectiva plural, positiva i diversa de les masculinitats, alhora que promoure la transformació social cap a relacions més sanes i igualitàries". 

En el segon dia de les jornades d'inauguració del centre, la tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha recordat que, tot i haver avançat en la temàtica de gènere en els darrers anys, des de l’Ajuntament creuen que és necessari fer un salt qualitatiu i "adreçar-se a l’altre 50% de la població”, per tal de construir una societat feminista que deixi enrere el model de masculinitat hegemònic que ha qualificat de "caduc". 

L'objectiu és desenvolupar polítiques públiques de gènere que incloguin els homes i donin peu a construir masculinitats positives, respectuoses i alliberadores, alhora, que generar un compromís dels homes amb les relacions de gènere igualitàries. És per això que el nou espai oferirà un catàleg d'activitats de sensibilització i formació "a través de missatges positius", tot cercant la complicitat dels homes per promoure models de masculinitat plurals i respectuosos. Pérez ha destacat la necessitat de revisar la definició d'home perquè, segons la regidora de Feminismes, "hi ha moltes maneres de ser home" i aquesta revisió pot conduir a una societat "més feliç i més lliure on les relacions siguin igualitàries".  

La regidora de Feminisme ha explicat que l'espai Plural es tracta d'una "eina preventiva oberta a tothom" i que la línia d'acció prioritària del centre serà la prevenció des de l'àmbit educatiu i cultural, per tal de "generar una formació i uns referents per als nens i nenes". Al mateix temps, també s’ha creat un espai web destinat a aquells qui estiguin interessats a treballar models de masculinitat plurals i ser un espai de referència i divulgació de coneixements, projectes i agenda. 

El nou centre de masculinitats compta amb un pressupost d’1,3 milions d'euros i amb un equip professional de 10 tècnics i una sala polivalent, despatxos per a entrevistes, sala de reunions i àrea per a professionals. El Plural acull també el SAH, el Servei a Homes, adreçat a treballar amb homes agressors amb l’objectiu de protegir les dones que els envolten. També reforça polítiques municipals com el projecte Canviem-ho, on es promou el compromís personal i social dels homes en la construcció d'una societat més justa i equitativa per a tothom.
Arxivat a