La Fiscalia veu bé el passaport Covid per reobrir l'oci nocturn

L'escrit al TSJC diu que la mesura és "idònia, necessària i proporcional" i no afecta greument els drets fonamentals

La discoteca Opium en una imatge d'arxiu
La discoteca Opium en una imatge d'arxiu | ACN
07 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 11:32h
La Fiscalia Superior de Catalunya s'ha mostrat favorable a l'exigència de l'anomenat passaport Covid per entrar als locals d'oci nocturn a partir de la propera mitjanit. D'acord amb el criteri de la Generalitat, i tenint en compte la sentència del setembre passat del Tribunal Suprem que avalava aquesta fórmula, el ministeri fiscal veu "idònia, necessària i proporcionada" la mesura. Un cop fet aquest tràmit, ara falta que la justícia decideixi si avala o no aquesta mesura.

En el seu escrit davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), recorda que l'exhibició d'aquest document no afecta greument els drets fonamentals, perquè només ho hauran de fer els ciutadans que vulguin accedir a aquests locals. A més, no es donaran més dades mèdiques ni es recolliran en un registre. També veu bé que no es facin diferències entre regions sanitàries perquè la situació pandèmica és similar en totes.

El passaport Covid pivotarà a través del web VerificaCOVID.gencat.cat. Segons detalla la Generalitat, es tracta d'una eina que permet verificar que els certificats Covid emesos pels estats membre de la Unió Europea i pel Regne Unit són vàlids. La resolució del Govern, pendent del TSJC, estableix que la persona haurà de presentar, en digital o en paper, el codi QR del seu certificat Covid, que es pot descarregar aquí. Els responsables del local el validaran amb la càmera de l'aplicació.

Es podrà accedir al establiments d'oci nocturn amb tots els supòsits en què es genera el certificat Covid. Això vol dir que hi podran entrar aquells que tinguin la pauta completa de la vacunació, que hagin passat la malaltia en els últims mesos, o que tinguin alguna prova diagnòstic de resultat negatiu feta amb un màxim de 72 hores si és PCDR o 48 hores si és test d'antígens. Aquests primers dies el procés de validació a farà a través d'una web abans de llançar l'aplicació en les properes setmanes.