El Festival de Sitges torna amb més força que mai: homes llop, fantasia i ciència-ficció

El certamen mantindrà la norma del 70% dels aforaments i mesures sanitàries estrictes per garantir la seguretat dels espectadors

Anya Taylor-Joy a «Last Night in Soho»
Anya Taylor-Joy a «Last Night in Soho» | Focus Features
07 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 9:08h

La tardor a Catalunya és sinònim de cinema a Sitges. Aquest any, amb la caiguda de les primeres fulles, la ciutat del Garraf s'omple de fantasia i horror amb l'arribada d'una nova edició del Festival de Cinema Fantàstic. Les dificultats ocasionades l'any passat per la pandèmia del coronavirus van obligar a la direcció del certamen, encapçalada per Àngel Sala, a reconvertir el format.

El resultat va ser satisfactori, barrejant aforaments limitats però presencials i una plataforma online per poder visualitzar pel·lícules. Aquest dijous s'inaugura la 54a edició del certamen, del 7 al 17 d'octubre, amb una graella carregada de pel·lícules i curtmetratges d'alt nivell que tornen a situar el festival a la primera línia de la indústria mundial. Sitges mantindrà la norma del 70% dels aforaments i mesures de seguretat estrictes, a més d'un control exhaustiu en la reserva i compra d'entrades.

Una mostra evident de la selecció de cinema de qualitat que arribarà a partir de demà a Sitges és el Titane de Julia Ducournau, Palma d’Or a Cannes 2021, que formarà part de la Secció Oficial Fantàstic Especials. Amb ella també arribaran l’esperadíssima Last Night in Soho d’Edgar Wright i la indescriptible dupla entre Nicolas Cage, que tornarà a tenir presència al festival, i el director Sion Sono a Prisoners of the Ghostland. El film inaugural que obrirà la graella és Mona Lisa and the Blood Moon, de la directora Ana Lily Amirpour. 


La presència femenina serà notòria en aquesta edició del certamen de Sitges. Films com Censor, debut de la gal·lesa Prano Bailey-Bond, la britànica Silent Night, comèdia negra dirigida per Camille Griffin, Here Before, òpera prima d’Stacey Gregg, o Bloodthirsty, la segona pel·lícula de la canadenca Amelia Mos. Altres novetats internacionals que es podran veure aquest any són The Green Knight, que clausurarà el certamen, 
 

El certamen, en dades Foto: Festival de Sitges


Les novetats catalanes i espanyoles
Les òperes primes del català David Casademunt a El páramo i d’Alberto Evangelio a Visitante, l’epopeia de terror Y todos arderán, la cinta gallega Jacinto, una terrorífica road-movie en furgoneta a La pasajera, la inquietant ciència-ficció de Tres, l’aliança entre Carlos Vermut i Paco Plaza per donar vida a La abuela.

També l’estrena mundial de la Veneciafrenia d’Álex de la Iglesia, i la premiere dels quatre relats d'Historias para no dormir que aplega alguns dels realitzadors més importants del panorama espanyol recent com Rodrigo Cortés, Paula Ortiz, Paco Plaza i Rodrigo Sorogoyen. Mamoru Hosoda, Carlos Saura i Belén Rueda seran distingits amb el Gran Premi Honorífic d'aquesta 54a edició.
 

Jun Jong-seo, en la pel·lícula «Mona Lisa and the Blood Moon» Foto: Sitges Festival