Prop de cent entitats convoquen una concentració contra Colau per «recuperar el lideratge»

La UFEC, el Reial Cercle Artístic i l'IACSI, entre d'altres, asseguren que "Barcelona ha deixat de ser un referent per ser la ciutat del no" i criden a manifestar-se a la plaça de Sant Jaume el 21 d'octubre

Ada Colau en un ple de l'Ajuntament.
Ada Colau en un ple de l'Ajuntament. | ACN
06 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 9:48h
"No som contra Colau, sinó en favor d'una altra visió de Barcelona". Aquesta és la idea clau que ha mogut a prop de cent entitats barcelonines a unir-se en la plataforma "Barcelona és imparable". L'objectiu és fer una crida a la mobilització i a signar un manifest amb l'objectiu de "promoure la recuperació del lideratge positiu de la ciutat en tots els seus àmbits i revertir la dinàmica i deriva negatives actuals". Els impulsors convoquen a una concentració el proper 21 d'octubre a la plaça de Sant Jaume davant "la situació de desànim, grisor i aturada que actualment està vivint Barcelona", que consideren que "ja no és una ciutat de referència al món".  Una "deriva" que atribueixen a la gestió de l'alcaldessa Ada Colau. Entre les entitats promotores del moviment hi ha el Moviment Tsunami Veïnal, Barcelona Oberta, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya o el Reial Cercle Artístic de Barcelona, entre d'altres. 

Entre les entitats que s'hi han adherit destaquen nombrosos gremis i associacions de comerciants, i també alguna patronal rellevant, com l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI). La idea dels promotors és que d'aquí al 21 d'octubre s'hi vagin afegint moltes més associacions, com es pot veure en el seu web. Una de les ànimes de la plataforma és Gerard Esteva, president de la fundació Barcelona Futur, que està sent molt activa aquests dies.

El manifest i la convocatòria fa dies que s'estava covant. El moviment és vist amb bons ulls des dels àmbits empresarials de la ciutat, tot i que la iniciativa sorgeix de l'entorn de Barcelona Futur i s'ha fet un esforç per aplegar la màxima transversalitat social i ideològica enfront el que els impulsors contemplen com el principal adversari: el model de ciutat de l'alcaldessa Ada Colau. Com ja vam informar, Barcelona Futur actua com a veritable pol d'atracció d'un seguit d'iniciatives per definir un model de ciutat alternatiu al de Colau. Alhora, la plataforma vol actuar evitant un discurs negativista o d'atac personal contra l'alcaldessa. Els seus promotors volen transmetre que actuen "en favor d'una visió de Barcelona, no pas en contra de Colau". Aquesta és una de les idees clau de la plataforma.  

Els impulosrs del manifest "Barcelona és imparable" consideren que "Barcelona ara és la ciutat del no" i destaquen la importància de la ciutadania en les transformacions de la ciutat al llarg de la seva història i adverteixen que "s'estan deixant escapar grans oportunitats de progrés social, econòmic i de sostenibilitat". Reclamen canviar "la Barcelona que dona l'esquena i trenca el diàleg amb els diferents actors de la ciutat" per la ciutat "que escolta la seva gent".

En el manifest també s'expressa la voluntat "que Barcelona recuperi el lideratge i el dinamisme que l'han portat a ser una de les millors ciutats del món on viure, que no deixi ningú enrere, que la cultura, l'esport, la salut i altres sectors estratègics ens projectin com allò que podem ser, la millor ciutat del món".