L'independentisme exigeix des de Sardenya la fi de la repressió

Representants de Junts, ERC, la CUP, el Consell per la República i el sobiranisme civil fan costat a Puigdemont en un clima d'optimisme sobre el futur judicial de l'expresident

Representants de l'independentisme, a Sardenya.
Representants de l'independentisme, a Sardenya. | Bernat Surroca
04 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 12:08h
Representants de tot l'espectre independentisme s'han desplaçat aquest dilluns fins a Sàsser, a Sardenya, per fer costat a Carles Puigdemontdavant del tribunal on declara per la causa d'extradició reclamada pel jutge Pablo Llarena. El missatge de tots els dirigents -de Junts, ERC, la CUP, el Consell per la República, l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI- ha anat en la línia de reclamar la fi de la repressió enmig d'un to optimista sobre el futur judicial de l'expresident de la Generalitat, la defensa del qual dona per fet que la petició de Llarena serà rebutjada per part del tribunal italià.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, s'ha mostrat convençut que la justícia italiana respectarà la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (UE) i deixarà Puigdemont en llibertat, i ha dit que es un dia d'"esperança" perquè la decisió que adopti el tribunal italià ha de servir a la resta de països d'Europa per anar en la mateixa línia. Sànchez ha lamentat les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, i ha instat l'Estat a respectar tant els drets de Puigdemont com la la justícia europea. "Exigim que es concreti aquesta petició", ha assenyalat.

L'exconsellera Meritxell Serret, diputada d'ERC i fins fa uns mesos exiliada, ha enviat un missatge de suport a Puigdemont i ha assegurat que la declaració del president del Consell per la República deixarà en evidència la causa general contra l'independentisme a Espanya. Serret ha reclamat que el conflicte polític se solucioni "a través de la negociació" i ha insistit que l'amnisitia és necessària. "La persecució judicial no és la solució", ha apuntat Serret.

Dolors Sabater, diputada de la CUP, ha exigit respecte pel vot dels catalans i ha denunciat la "repressió i persecució" contra l'independentisme. La diputat ha insistit en el compromís per avançar cap a l'autodeterminació i la independència, i ha agraït també la solidaritat dels pobles sense estat. "Europa no ha de girar l'esquena a l'autodeterminació dels pobles", ha destacat des de les portes del tribunal.

El portaveu d'Òmnium, Xavier Antich, ha denunciat la "persecució demofòbica" de l'Estat i ha pronosticat un nou "ridícul" per a Pedro Sánchez i la ultradreta. Antich ha dit que el cas de Puigdemont és un "conflicte europeu" i ha enviat un missatge a Europa: "Demanem a la UE que actuï per aturar la persecució contra els exiliats i els més de 3.500 represaliats". La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que cada victòria judicial demostra que l'autodeterminació "és un dret i no un delicte". Paluzie ha agraït el suport de l'independentisme sard, que va visitar Catalunya durant l'1-O.

El vicepresident del Consell per la República, Toni Comín, acompanyat de la també eurodiputada Clara Ponsatí, ha explicat que l'estat italià "no comparteix el criteri de Llarena" perquè ells no han estat detinguts a Itàlia. Comín ha dit que Llarena s'intenta saltar les regles del joc i ha detallat que el suplicatori "no va retirar totes les immunitats" i l'euroordre està suspesa, com diu el TGUE. "Esperem que aquesta siguin els arguments que confirmi la jutge italiana", ha dit Comín