Barcelona regenta la primera formatgeria urbana de tot l'Estat

Des dels frescos fins als curats i blaus, Pinullet és un paradís per als amants del formatge

Alguns dels formatges elaborats per Francesco Cerutti
Alguns dels formatges elaborats per Francesco Cerutti | Pinullet
NacióDigital
03 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 16:59h
De veterinari ramader a formatger. Francesco Cerutti és el propietari de la primera formatgeria urbana de tot l'Estat. Ubicada a Barcelona, Pinullet és parada obligatòria per als amants dels formatges. 

Cerutti va arribar a Catalunya ara fa deu anys i es va posar a treballar al sector ramader, a Vic. "Fa un parell d'anys vaig decidir fer un canvi a la meva vida i aportar alguna cosa al sector de la gastronomia", explica a RAC1. Així és com Cerutti es va convertir en formatger artesà, gràcies a la seva passió pel formatge. 

Pinullet va obrir portes el maig del 2020, quan les restriccions per la pandèmia de la Covid van permetre l'obertura de més establiments. És la primera formatgeria urbana de l'Estat i la segonad'Europa, per darrere de la Laiterie Marsellaise, a Marsella.

Es troba al barri de Gràcia i, reivindicant la matèria primera, utilitza llet de Cardedeu per elaborar els seus productes. "Tinc la mateixa cava frigorífica, laboratori i controls sanitaris que tenen molts altres formatgers", assegura Cerutti a RAC1. Cada mes li arriben 2.000 litres de llet de "màxima qualitat" que prové de vaques amb "bon benestar animal". 

Ara per ara elabora set tipus de formatges: dos de frescos i cinc de madurats. Alguns són l'Straquet, que homenatja l'Stracchino italià, un formatge fresc i típic de la regió de la Llombardia; l'Azullet, un blau; el Lleteria Creus, que "madura tres mesos a la formatgeria i un mes al celler Partida Creus del Penedès", i el Borratxo, que fermenta amb most i pells del raïm a la crosta. 

Cerutti pensa també amb el públic del futur: els nens i adolescents. Diu que "són la part més pura i se'ls ha de cuidar". És per això que fa cursos i algunes escoles s'hi apropen quan estudien conceptes d'alimentació sostenible
Arxivat a