Junqueras afirma que «el més coratjós» és negociar amb l'Estat

El líder d'Esquerra Republicana intervé en la Nit Irla i mentre té lloc el debat de política general al Parlament

Oriol Juqnueras, aquest dimecres.
Oriol Juqnueras, aquest dimecres. | Fundació Irla
29 de setembre del 2021
Actualitzat a les 20:37h
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha comparat aquest dimecres la taula de diàleg amb l'aposta per la negociació que va fer el líder sindical Salvador Seguí fa més d'un segle. "A vegades, la confrontació més útil és la que es fa negociant", ha afirmat. Després d'advertir que ell sol fer intervencions "estranyes", ha recordat la vaga de la Canadenca del 1919 i la figura del líder sindicalista Salvador Seguí, conegut com el Noi del Sucre. Junqueras ha intervingut en la Nit Irla, mentre se celebra el debat de política general al Parlament, on el president Pere Aragonèsha defensat aferrissadament la taula de diàleg amb l'Estat. 

Junqueras ha recorregut a la història i a una de les grans personalitats de l'esquerra catalana d'inicis del segle XX, i ha fet una comparació directa entre la negociació de l'històric líder de la CNT amb la patronal i la que ara té lloc entre el Govern i l'Estat. A la plaça de les Arenes, aquell 1919, Seguí va aconseguir convèncer els seus companys que, malgrat la cruel repressió policial, calia tornar al treball perquè si la vaga continuava, "demà serem menys i serem més febles". En canvi, "si som capaços de confrontar-nos a través d'una negociació en la que obtinguem millores per a les classes populars, demà serem més i estarem més forts". 

A vegades, la confrontació més útil és la que es fa "contrastant els arguments amb els d'aquells que et persegueixen", ha assenyalat. "A vegades -ha refermat-, l'acte més coratjós és la de confrontar les idees amb les d'aquells que estan més oposats a les d'un mateix. No tenim por de confrontar-les asseguts en una taula. ens sentim profundament convençuts de la nostra causa", ha afirmat.   

Ho ha dit en la clausura de la Nit Irla, que organitza cada any la Fundació Irla, vinculada al partit republicà, i en què s'han lliurat els memorials Francesc Macià i Lluís Companys, i el Premi d'Assaig que atorga l'entitat. Oriol Junqueras ha sostingut que "ens hem de deixar acompanyar de les exigències de la comunitat internacional", ha afegit, comunitat internacional que vol una via dialogada a Catalunya. Aquesta serà la millor via  

El Memorial Francesc Macià, que premia figures i entitats que han treballat per la llengua i la cultura catalana, ha estat per a l'editor i assagista valencià Gustau Muñoz, en la modalitat individual, i a la Fundació.cat en la modalitat col·lectiva. Genís Roca ha recollit el guardó de Fundacio.cat i ha destacat els anys de treball per assolir el domini .cat. El Memorial Lluís Companys s'ha lliurat a Luis Cabrera, impulsor de Taller de Músics, que ha omplert un espai important en l'ensenyament musical, en la modalitat individual, i a Factoria F5 en la modalitat col·lectiva. Guillaume Thureau, de Factoria F5, ha explicat la tasca que fa aquesta entitat per ajudar a persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat a que s'obrin pas en el món tecnològic i digital. 

Finalment, el Premi d'Assaig Irla 2021 ha anat a Quim Bosch per la seva obra Una asimetria cartografiada: els Països Catalans i Espanya en 27 mapes. Joan Manuel Tresserras, president de la fundació, ha presentat els guardons d'aquesta tretzena edició. Raül Romeva ha lliurat el premi d'assaig a Quim Bosch i alhora ha rebut el de l'any passat, que l'exeurodiputat va guanyar l'any passat, però no va poder recollir perquè estava encara empresonat. Bosch ha explicat el seu treball, fet a base d'un estudi dels principals indicadors fiscals, de recerca i polítics. El jurat ha valorat especialment el rigor d'un assaig que vol  cartografiar l'asimetria dels Països Catalans respecte de l'estat espanyol, i ho fa amb una metodologia quantitativa i de visualització de dades.