El sou dels diputats obre un nou litigi entre partits al Parlament

La CUP vota en contra dels pressupostos de la cambra, que plantegen que s'assumeixi amb diner públic una part de l'IRPF dels parlamentaris per la regularització de les dietes de representació

El ple del Parlament, reunit en una imatge d'arxiu
El ple del Parlament, reunit en una imatge d'arxiu | ACN
28 de setembre del 2021
Actualitzat a les 12:26h
Quan falten poques hores per a l'arrencada d'un debat de política general d'alt voltatge, una altra qüestió bull a porta tancada a la reunió de la mesa del Parlament, presidida per Laura Borràs. Es tracta del pressupost de la cambra, que inclou canvis en els salaris que perceben els diputats. És per aquesta darrera qüestió que la CUP ha votat en contra dels comptes, ja que consideren "intolerable" que plantegin que una part de la retenció d'IPRF que s'aplica al sou dels parlamentaris l'assumeixi la cambra catalana. El cost estimat és d'1,1 milions d'euros. ERC, Junts, el PSC i Ciutadans sí que han votat a favor que el Parlament cobreixi aquest cost i els comuns s'hi han abstingut. Ara, haurà de ser el ple de la cambra qui avali aquesta decisió. 

Per primera vegada, la mesa ha plantejat uns pressupostos del Parlament amb dues novetats. La primera és que les dietes per desplaçaments i manutenció s'hauran de justificar necessàriament amb la presentació de tiquets i factures. Els anticapitalistes han denunciat en reiterades ocasions que les dietes es percebien com una mena de "sou encobert", ja que fins ara s'abona una quantitat estimada fixa per a cada diputat en funció d'on visqui, es desplaci o no i sense que hagi d'acreditar res. Les quantitats oscil·len entre els 16.975 i els 23.895 euros anuals lliures d'impostos que complementen el sou base -2.921,8 euros mensuals-.

De fet, durant el confinament domiciliari per la pandèmia l'any passat la cambra va abonar 1,4 milions per aquest concepte malgrat que l'assistència a plens i comissions era eminentment telemàtica. Per acord parlamentari el 25% del sou del mes d'abril sí que es va destinar a la lluita contra la Covid-19, ja que els diputats no van fer desplaçaments aquell mes. A partir del maig, però, quan es va recuperar parcialment l'activitat presidencial, aquesta qüestió va quedar en mans de cada grup. 

Més enllà de la regularització de les dietes de manutenció i desplaçaments, però, el punt candent és el que afecta les dietes de representació, que complementen el sou base i que ara es planteja que passin a formar part del sou. Això implicarà que cotitzin i que, per tant, suposi la retenció d'IRPF corresponent i, en conseqüència, una rebaixa del sou final. Amb l'argument que els diputats patirien una pèrdua de capacitat adquisitiva, la majoria de grups han aprovat que aquesta retenció la cobreixi directament la cambra, fet que la CUP rebutja i que els comuns qüestionen.

Els anticapitalistes ja van advertir la setmana passada que no avalarien que amb diners públics es cobrís part de l'IRPF del salari dels parlamentaris i van aturar que els comptes prosperessin. Ara, la mesa hi afegeix una disposició que admet que el punt en discòrdia pot ser modificat però sense concrecions, motiu pel qual el grup de Dolors Sabater, que té a Pau Juvillà assegut en l'òrgan de la cambra, ha manifestat la seva oposició. 

Els anticapitalistes sostenen que, malgrat que suposi una pèrdua de capacitat adquisitiva, els diputats han de tenir present que el salari brut anual mitjà a Catalunya ronda els 29.000 euros, mentre que el salari base d'un diputat supera en 20.000 euros aquesta xifra.