10 propostes culturals per aquesta tardor al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre

Fires, festivals i congresos culturals imprescindibles al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès

Les comarques tarragonines i de l'Ebre tenen una intensa activitat cultural aquesta tardor
Les comarques tarragonines i de l'Ebre tenen una intensa activitat cultural aquesta tardor | Vitrum
30 de setembre del 2021
Actualitzat el 05 d'octubre a les 14:09h
La pandèmia va de baixa i les activitats culturals es multipliquen. Aquesta tardor és una oportunitat excel·lent per redescobrir propostes ja consolidades o conèixer noves iniciatives innovadores al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès. Un territori molt divers amb una àmplia i rica oferta cultural, que torna a estar a l'abast de la ciutadania després de mesos d'aturada forçosa. 

La Diputació de Tarragona treballa, ara més que mai, per enfortir l'oferta cultural a la demarcació. És conscient que és un àmbit necessari, que contribueix a la democratització de la societat, que afavoreix el coneixement, ens transporta a nous mons i enforteix el sentit crític de la societat. Per aquest motiu, ha intensificat les ajudes al sector, vehiculades a través d'entitats  i afavorint la contractació d'agents culturals per part dels ajuntaments de la demarcació. Però també ha creat, arran de la pandèmia, una nova línia de subvencions dirigida a professionals autònoms i microempreses culturals, per tal d'apuntalar el sector i d'impulsar la producció cultural a la demarcació.


 
Part d'aquesta efervescència cultural es tradueix en una àmplia programació de propostes els mesos vinents. Diferents disciplines artístiques i formats diversos ompliran d'art i cultura el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès.

A continuació, us presentem una selecció de 10 propostes, entre totes les que s'han programat.
 

1. Festival Terrer Priorat: música, vi i paisatge


Música, paisatge, arquitectura i vins es mariden al Festival Terrer Priorat, ja plenament consolidat en la seva cinquena edició. El certamen, que va començar a finals d'estiu, s'allarga fins a les portes de l'hivern amb una quinzena de concerts i també tastos de vins.

El festival pren un format expandit en el temps per fusionar-se amb els territoris de les denominacions d’origen patrocinadores: la DOQ Priorat, la DO Montsant i la DOP Siurana. La proposta artística es configura amb concerts sincers, de petit format i en espais amb valor patrimonial o paisatgístic que dona sentit al to humanista i transcendent que el festival té des dels seus orígens.

El Terrer és un mosaic cultural, en paraules de Cristina Jiménez, pregonera de l'edició 2021. És també un relligam amb la natura i la condició humana a través de la cultura i el paisatge. “Bufen vents de canvi, fem que la música ens retorni l’esperança viatjant als orígens més lloats de la vida al Mediterrani”, expliquen els organitzadors.
 

 Quan? Del 22 agost al 4 de desembre
 On? Falset i altres municipis del Priorat
 Activitats més destacades: concerts de Corrandes són Corrandes & Jaume Arnella, Chicuelo i Clara Peya
 Més informació al web terrer.cat

 

2. Memorimage de Reus: posar en valor el patrimoni audiovisual


Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus és un festival que se centra exclusivament en pel·lícules que utilitzen imatge d’arxiu, amb el fi de fer visible la importància de la recuperació i conservació del patrimoni audiovisual, així com el valor de la imatge en la configuració de la memòria individual i en la col·lectiva.

Des de l’any de la seva fundació i primera edició al 2005 fins avui, el Memorimage ha seguit creixent i consolidant-se com a festival de referència en matèria d’arxiu, sent reconegut per la Unesco amb el qualificatiu d’interès cultural.

Reus es converteix amb el Memorimage en el punt de trobada de nombrosos artistes i professionals. El certamen compta amb estrenes mundials, films trobats i inèdits, així com activitats per a tots els públics, tallers i jornades professionals.
 

 Quan? Del 9 al 12 de novembre
 On? Reus (Baix Camp)
 Activitats més destacades: projeccions dels films a competició, activitats paral·leles, tallers i jornades professionals.
 Més informació al web memorimage.reus.cat

 

3. Festicam d'Amposta: teatre i circ al cor del Delta de l'Ebre


El Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta és una proposta que, des del cor del delta de l'Ebre, vol situar la ciutat com un espai de referència del circ, el teatre físic i les arts escèniques a les Terres de l’Ebre convertint-la en un aparador i exhibició de diferents propostes i projectes d’arts en viu d’arreu del món.

Al festicAM hi comparteixen protagonisme per una banda espectacles de companyies en les quals hi ha una clara vocació per apropar llenguatges i fer aportacions innovadores en aquests camps, posant l’èmfasi en les arts de carrer i, per l’altra, creacions que neixen des d’escoles d’arts escèniques d’arreu de Catalunya. 

El festicAM d'Amposta, que enguany se celebra del 5 al 10 d'octubre, és una mostra però també un espai de relació i diàleg, investigació, intercanvi i apropament.
 

 Quan? Del 5 al 10 d'octubre
 On? Amposta (Montsià)
 Activitats més destacades: una quinzena d'espectacles de circ i teatre físic
 Més informació al web amposta.cat

 

4. Vitrum de Vimbodí i Poblet: la gran festa del vidre artesà


Vitrum és la festa per excel·lència del vidre artesà a Catalunya. Cada octubre, des de l'any 2014, el municipi de Vimbodí i Poblet aplega durant un cap de setmana vidriers d'arreu del país que treballen aquest material de la manera tradicional i des de diferents tècniques: vidre bufat, vitrofusió, vitrall, esmalt, joieria... Uns i altres esdevenen els protagonistes del mercat artesanal, amb artesans de diversos oficis, i dels espectacles i demostracions a l'aire lliure o al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí

La festa també inclou altres activitats relacionades amb la tradició vidriera, molt arrelada en aquest municipi de la Conca de Barberà: tallers i jocs infantils, exposicions, conferències, visites guiades al museu, l'esmorzar popular, el concurs de beure amb porró...

Durant dos dies, el vidre és omnipresent a la vila, fins i tot als seus restaurants, que ofereixen menús temàtics basats en aquesta tradició. La festa, organitzada per l'Ajuntament amb la col·laboració de les diverses entitats de la vila, és única, ja que barreja lleure, ciència i tradició i està pensada per un públic eminentment familiar.
 

 Quan? 2 i 3 d'octubre
 On? Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà)
 Activitats més destacades: mercat d'artesania, demostracions, concursos i activitats infantils
 Més informació al web museudelvidre.cat

 

5. Orígens: la reivindicació del passat de la Ràpita


Una fira per reivindicar el passat més recent de la Ràpita. Orígens és un festival de recreació històrica ambientat al primer terç del segle XX i que se celebra a inicis d'octubre en aquest municipi del Delta. S'ha consolidat com un atractiu cultural de primer ordre i pretén posar en valor la història local, reviscuda i interpretada per la ciutadania. “El fet rapitenc explicat pels rapitencs a locals i forans”, explica l'organització.

Al llarg d’un cap de setmana es vol posar de relleu la singularitat econòmica i social de la població a inicis del segle XX. Unes singularitats representades per dos grups socials: els pescadors i mariners d’una banda, i el món pagès i ramader d’una altra.

Una fira plena d’activitats culturals que van des de les demostracions d’oficis tradicionals vinculats al mar i a la terra com la subhasta del peix cantada, a la gastronomia, passant per jocs tradicionals, música, teatre, productes quilòmetre 0, entre altres. En aquesta edició, s'han programat diversos concerts així com un escape room sobre la infantesa i l'obra de Sebastià Juan Arbó, escriptor nascut a la Ràpita.
 

 Quan? Del 8 al 10 d'octubre
 On? La Ràpita (Montsià)
 Activitats més destacades: demostracions d'oficis tradicionals, escape room i concerts
 Més informació al web viulosorigens.cat

 

6. Fira de Bandolers d'Alcover: torna la lluita de morells i voltors 


Alcover té una important vinculació amb el bandolerisme, ja que a cavall dels segles XVI i XVII va ser el centre neuràlgic de les activitats bandoleres que tenien lloc en aquestes comarques, entre el Camp, la Conca i les Garrigues. L'activitat en aquest municipi de l'Alt Camp, al peu de les muntanyes de Prades, es concretava en dos bàndols enfrontats: els morells i els voltors. 

El sorgiment del bandolerisme coincideix a més amb un moment de ressorgiment econòmic de la vila, que es tradueix en una transformació arquitectònica i urbanística, cultural, econòmica i, entre altres coses, de la festa i la cultura tradicional.

En aquest sentit, la Fira de Bandolers reprèn el fil històric de l'enfrontament entre morells i voltors i inclou un mercat d'artesania i productes de la terra, teatre al carrer vinculat al bandolerisme, activitats familiars, tastos gastronòmics i concerts, entre altres.
 

 Quan? 8, 9 i 10 d'octubre
 On? Alcover (Alt Camp)
 Activitats més destacades: mercat d'artesania, teatre al carrer i tastos gastronòmics.
 Més informació al web alcover.cat

 

7. Cabanades. Art als marges: art i patrimoni rural a Belltall


Belltall estrenarà el 15 i 16 d'octubre Cabanades. Art als marges, el festival que hibrida art i paisatge, pedra seca i creació contemporània en aquest nucli de la Conca de Barberà.

L’edició 0 de Cabanades s’articularà entorn del lema “Qui no té memòria ha de tenir cames. Pràctiques contemporànies contra l’oblit”, i convidarà una dotzena d’artistes a intervenir amb les seves obres vuit cabanes de pedra seca, dues balmes, i una pallissa del poble. Aquests onze espais, distribuïts al llarg d’un recorregut circular d’uns vuit quilòmetres pel vessant oest de Belltall, constituiran la ruta expositiva que ha inspirat la posada en marxa de Cabanades.

Cabanades, parteix de la idea de l’art com a eix vertebrador, com a interlocutor per a (re)descobrir el patrimoni rural de Belltall i també el patrimoni immaterial (els topònims dels camins i dels trossos de terra, els noms endèmics de diferents animals i plantes...) i, alhora, utilitzar tota la potencialitat d’aquest territori en favor de crear noves mirades crítiques sobre la ruralitat catalana mitjançant l’art i el pensament contemporanis.
 

 Quan? 15 i 16 d'octubre
 On? Belltall (Conca de Barberà)
 Activitats més destacades: instal·lacions artístiques i concerts
 Més informació al web cabanades.art

 

8. Congrés Internacional de la Guerra Civil a Gandesa


Gandesa va viure el 1938 una de les batalles de la Guerra Civil més crues del país. La resistència dels brigadistes internacionals va permetre l'evacuació republicana de material i combatents a l'altra riba de l'Ebre. 

Ara, més de 80 anys després, la capital de la Terra Alta acollirà el I Congrés Internacional de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre (1936-1939). Se celebrarà el 22, 23 i 24 d’octubre i comptarà amb la participació d'especialistes en la matèria en l'àmbit nacional i internacional, a banda de presentar-hi diverses comunicacions prèviament seleccionades pel comitè científic, visites guiades a algun dels espais històrics de la Batalla de l’Ebre i al nucli antic de Gandesa. Com a acte de cloenda se celebrarà l’emblemàtic acte commemoratiu de l’Associació d’Aviadors de la República

L’organització del Congrés Internacional va a càrrec de l’Ajuntament de Gandesa, l’Ajuntament de Tortosa, la Universitat Internacional de Catalunya i el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre.
 

 Quan? 22, 23 i 24 d'octubre
 On? Gandesa (Terra Alta)
 Activitats més destacades: comunicacions científiques i visites als escenaris de la Batalla de l'Ebre

 

9. A Cel Obert: festival d’intervencions efímeres a Tortosa


Del 8 al 12 d’octubre, Tortosa acull la 8a edició A Cel Obert, el festival d’intervencions efímeres que pretén fomentar l’interès dels ciutadans i visitants pel patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat. El festival converteix espais històrics en escenaris de creacions artístiques, pensades per professionals del món de l’art, l’arquitectura i el disseny. 

En ocasió de la Capitalitat de la Cultura Catalana de Tortosa, aquesta edició de l’A Cel Obert durarà cinc dies –dos més que en anys anteriors- i es podran visitar vuit intervencions: set al nucli antic de Tortosa i una a l’entitat municipal descentralitzada de Jesús. Totes inspirades en la temàtica que articula les creacions d’enguany: la curiositat.

La seu de Tortosa de l’Escola per a l’Art i la Cultura, de la Diputació de Tarragona, torna a ser un dels escenaris de la proposta cultural. Hi acollirà l’obra desenvolupada pels alumnes d’Arquitectura Efímera de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus. Es tracta d’Inquietuds Z d’Helena Cortès i la Paula Roch. La intervenció juga amb la repetició d’un element expositiu creat a partir de l’ondulació de teles translúcides.
 

 Quan? 8 al 12 d'octubre
 On? Tortosa (Baix Ebre)
 Activitats més destacades: vuit intervencions artístiques sobre la curiositat
 Més informació al web acelobertfestival.cat

 

10. Accents: la millor música catalana al Baix Camp i el Tarragonès


El Festival Accents recupera la força prepandèmica amb 24 concerts repartits entre Reus i sis subseus del Baix Camp i el Tarragonès. A la vuitena edició s'hi han sumat Botarell i el Morell, amb dos concerts en cada localitat, que complementen una programació que també inclou Riudoms, Cambrils, la Selva del Camp i Mont-roig del Camp. L'Accents és un viatge musical arreu dels Països Catalans amb actuacions com les de Maria Arnal i Marcel Bagés, Albert Pla, Ovidi 4, Joana Serrat, Xavi Sarrià, Joan Colomo, Los Aurora, Queralt Lahoz, Lídia Pujol, Pep Gimeno Botifarra, Magalí Sare i Manel Fortià, Ginestà, Pemi Rovirosa o Ricky Gil, entre altres.
 

 Quan? De l'1 d'octubre al 10 de desembre
 On? Reus, la Selva, Mont-roig, Botarell, Cambrils i Riudoms (Baix Camp) i el Morell (Tarragonès)
 Activitats més destacades: concerts d'Albert Pla, Maria Arnal i Marcel Bagés, Joana Serrat, Xavi Sarrià i Joan Colomo
 Més informació al web festivalaccents.cat