ERC reclama a Sánchez que actuï per no ser «còmplice de la repressió»

Els republicans defensaran la via negociada al debat de política general i emplacen el govern espanyol a impulsar l'amnistia

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | Marc Puig
27 de setembre del 2021
Actualitzat a la 13:48h
Després de la detenció i posada en llibertat de Carles Puigdemont a Sardenya, ERC tanca files amb l'aposta per la taula de diàleg i de negociació amb el govern espanyol. Ho fa, però, augmentant els decibels a l'hora de reclamar respostes al president Pedro Sánchez. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha demanat una resposta política per part de la Moncloa si no vol ser "còmplice de la repressió" i que l'Estat continuï "fent el ridícul" a nivell europeu.

En la vigília del debat de política general, ERC treballa en propostes de resolució que blindin, per una banda, l'aposta per l'amnistia i l'autodeterminació; i, per l'altra, la taula de diàleg com a instrument per abordar el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Amb tot, ha subratllat que el que no pot fer Sánchez és "escudar-se en excuses" i "posar-se de perfil" en comptes d'impulsar reformes "profundes" en el sistema policial i judicial i també la llei d'amnistia

En la mateixa línia del president de la Generalitat, Pere Aragonès, la dirigent republicana ha insistit que no deixaran de reivindicar tant l'amnistia com l'autodeterminació i ha emplaçat el govern espanyol a atendre les peticions que fan les institucions europees. "Què més necessita l'Estat espanyol per adonar-se que és ell qui va contra els drets fonamentals? No s'adona que està fent ridícul a nivell europeu?", ha deixat anar. 

Un cop més, els republicans han advertit que el govern espanyol està anant en aquests moments en la "línia contrària" per aconseguir el suport d'ERC als pressupostos generals de l'Estat i li ha reclamat actuï políticament de forma diferent a com ho han fet els anteriors executius presidits pel PP.

Malgrat un augment de la contundència en el missatge, Vilalta també ha afirmat que "no hi ha cap altra alternativa possible a la via negociada" per retornar a un carril polític el conflicte. "Si algú té alguna altra via per resoldre el conflicte polític, que l'expliqui", ha dit en referència a les crítiques que continua llançant Junts contra la taula de diàleg. De fet, ha recordat que tot el Govern ha acceptat la taula entre governs. També ha advertit que aquestes crítiques li van "de perles" al govern espanyol per debilitar la força negociadora de l'independentisme.