Junts manté la porta oberta a negociar els pressupostos de Sánchez malgrat la detenció de Puigdemont

Artadi assenyala que la mesa constituïda entre governs és només una "taula de diàleg entre socis parlamentaris" i certifica el "ridícul esperpèntic" de l'executiu espanyol davant la justícia italiana

La portaveu de Junts, Elsa Artadi.
La portaveu de Junts, Elsa Artadi. | Junts
27 de setembre del 2021
Actualitzat a les 14:46h
La detenció de Carles Puigdemont a Sardenya no ha alterat els plans de Junts a l'hora de reclamar a ERC i la CUP un front comú a Madrid per negociar els pressupostos generals de l'Estat que presentarà Pedro Sánchez en les properes setmanes. La portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha assegurat que els comptes es mantenen com una de les "poques oportunitats" que té l'independentisme per condicionar l'executiu espanyol, i que existeixen possibilitats d'obtenir contrapartides vàlides per a Catalunya. Artadi, a banda, ha lamentat la "marxa enrere" del president Pere Aragonès a l'hora d'afrontar les converses pels pressupostos a Madrid de manera conjunta. Jordi Sànchez, secretari general de Junts, va assegurar dissabte de la setmana passada que la negociació dels pressupostos estatals l'havia de liderar el Govern, amb el president, el vicepresident Jordi Puigneró i el conseller d'Economia, Jaume Giró, al capdavant.

Aragonès, en una entrevista aquest matí al programa Cafè d'Idees de RTVE, ha estat diàfan en relació a com ha d'afrontar l'independentisme la negociació dels comptes. "Si hem d'anar a buscar el desgast de l’independentista del costat, millor que no comencem. No fem política de curt termini", ha dit sobre la proposta de Junts, a qui ha demanat "ser honestos i posar les cartes sobre la taula". "Si cada dia hem de buscar una excusa per votar que no, diguem-ho d'entrada", ha afegit el president, que aquest dimarts afronta el seu primer debat de política general. Estarà molt marcat pels fets dels últims dies relacionats amb la detenció momentània de Puigdemont, i també pels esdeveniments vinculats amb la taula de diàleg, focus de discrepàncies amb ERC.

Bona part dels dirigents de Junts es van desplaçar amb urgència aquest cap de setmana a l'Alguer, a Sardenya, on Puigdemont va ser detingut divendres al vespre. L'endemà va ser posat en llibertat. L'episodi ha servit per tornar a posar en qüestió l'estratègia judicial del Tribunal Suprem -el magistrat Pablo Llarena continua, quatre anys després, intentant extradir Puigdemont sense èxit- i també ha permès al partit de l'expresident plantejar encara més dubtes sobre la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat, de la qual Junts no en forma part. L'eurodiputat, de fet, va arribar a situar el president espanyol al darrere de la seva detenció, missatge avalat avui per Artadi.

"A l'executiva hem celebrat la ràpida resolució del cas. L'estat italià i les seves institucions se situen com les alemanyes, les suïsses, les britàniques, les belgues i les franceses, que contrasten una justícia europea garant de les llibertats amb una d'espanyola que és demofòbica", ha remarcat Artadi. La portaveu de Junts ha agraït el tracte a Puigdemont per part de les institucions italianes, i ho ha contraposat amb "l'obsessió" de les autoritats espanyoles per "empresonar-lo". Segons Artadi, el govern del PSOE i Unides Podem queda "en entredit" perquè també queda qüestionada la mesa de negociació, convertida ara en una "taula de diàleg entre socis parlamentaris" pel "veto" a Junts, que no té presència en el mecanisme reestrenat el 15 de setembre.

"Continua havent-hi una persecució de l'independentisme. No hi ha cap voluntat. La taula és entre socis parlamentaris a Madrid. És molt més còmode dialogar entre socis que no pas afrontar de cara la resolució del conflicte polític. Això també explica l'exclusió de Junts d'aquest espai", ha assenyalat la dirigent independentista. La detenció "fallida" de Puigdemont, segons Artadi, demostra la voluntat "real" de Sánchez de "cronificar" el conflicte, i ha indicat que l'exili és la "millor" estratègia. L'episodi d'aquest cap de setmana, ha apuntat, és "l'error més gran" de l'Estat des de l'1-O. Demanen explicacions, en aquest sentit, sobre si el govern espanyol va tenir algun tipus de responsabilitat o de coneixement sobre l'operació per deternir Puigdemont.

Reprovació de Colau i dimissió de Batlle
Artadi, que també és la cap de files de Junts a Barcelona, ha carregat amb duresa contra l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, per la gestió dels macrobotellos dels últims dies. La dirigent independentista ha avançat que el seu partit en demanarà la reprovació en el ple extraordinari que han reclamat amb ERC, i també ha indicat que la faran extensiva a Jaume Collboni, primer tinent d'alcalde; Albert Batlle, tinent d'alcalde responsable de seguretat; i Jordi Martí Grau, peça clau de l'equip de Colau i encarregat de l'organització de les festes de la Mercè, que es van tancar aquest diumenge.

En el cas de Batlle, Artadi també n'ha demanat la dimissió pel "descontrol" que es viu en matèria de seguretat i per haver portat la ciutat a xifres "com les de la Barcelona preolímpica" en nombre de delictes comesos. La regidora i diputada ja va explotar aquest discurs sobre la seguretat en la campanya electoral del 2019. Després dels comicis i del pacte entre els comuns i el PSC, Batlle va assumir la regidoria de seguretat, des de la qual ha estat crític amb l'independentisme i el Govern.