Aragonès diu que ni Puigdemont ni «ningú de Junts» li ha demanat «trencar» la taula de diàleg

El president de la Generalitat reclama "unitat" de l'independentisme en la negociació amb l'Estat i evita "especular" sobre si la Moncloa tenia coneixement de la detenció

Carles Puigdemont i Pere Aragonès, aquest cap de setmana a l'Alguer.
Carles Puigdemont i Pere Aragonès, aquest cap de setmana a l'Alguer. | ACN
27 de setembre del 2021
Actualitzat a les 11:58h
Primeres reaccions del president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de les crítiques de Carles Puigdemont i diversos dirigents deJunts a la taula de negociació amb l'Estat. Les afirmacions de l'expresident català -fetes des de l'Alguer, després del seu alliberament- no van agradar Aragonès, que s'havia desplaçat fins a Sardenya per fer-li costat arran de la detenció de dijous al vespre. Aquest dilluns, en una entrevista al programa Cafè d'idees de TVE, el president de la Generalitat ha recalcat que ni Puigdemont ni "ningú de Junts" li ha demanat "trencar" l'instrument de negociació amb el govern espanyol. "A mi ningú m’ha dit que això s’ha de trencar", ha insistit sobre la taula de diàleg.

Aragonès ha sol·licitat dialogar amb l'Estat amb la "màxima força", a partir de la "unitat" de l’independentisme. "Enfortim la nostra posició negociadora", ha subratllat, abans de destacar que és ara, "més que mai", el moment d'apostar per una sortida negociada del conflicte. Aragonès s'ha mostrat "convençut que Junts acabarà sent" a la taula de diàleg en pròximes reunions.

El president de la Generalitat ha estat clar a l'hora de defensar l'aposta pel diàleg i ha contemporitzat més en relació al coneixement que previ que hagués pogut tenir la Moncloa de la detenció de Puigdemont a l'Alguer, que l'expresident i el seu equip d'advocats donen per feta. Aragonès ha evitat "especular" sobre si Pedro Sánchez i el seu executiu estaven al cas dels passos policials i judicials de les autoritats italianes. "A mi no em consta", ha dit a preguntes de Gemma Nierga.

El que sí que ha volgut subratllar és que "amb els indults no ha acabat la solució davant de la repressió". Després d'assenyalar la justícia espanyola com a responsable de voler dinamitar el diàleg, ha reclamat al govern espanyol actuar en conseqüència, aprofitant totes les eines legislatives per "acabar amb la repressió".

En la setmana del debat de política general al Parlament, Aragonès ha repassat altres qüestions de l'agenda política, com la relació amb la CUP i la negociació dels pressupostos. "Crec que no hem de desaprofitar l’oportunitat que allò que vam acordar en el pacte d’investidura es pugui dur a terme, i això requereix uns pressupostos", ha expressat sobre la CUP, que en els darrers dies ha apujat el to contra el Govern. El president català ha apuntat que la candidatura dels Jocs d'Olímpics d'Hivern es validarà en una consulta i que s'avança en l'elaboració d'un protocol per actuar davant de desnonaments, qüestions que els anticapitalistes van fixar com a destacades en el pacte d'investidura amb ERC.

Aragonès ha estat diàfan en relació a com ha d'afrontar l'independentisme la negociació dels pressupostos generals de l'Estat, i més després que Junts li demanés fer un front comú al Congrés. "Si hem d’anar a buscar el desgast de l’independentista del costat, millor que no comencem. No fem política de curt termini", ha dit sobre la proposta de Junts, a qui ha demanat "ser honestos i posar les cartes sobre la taula". "Si cada dia hem de buscar una excusa per votar que no, diguem-ho d’entrada", ha afegit.

Crítiques a Colau per inhibir-se en els macrobotellots
Al marge del debat polític, Aragonès ha criticat la reacció de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després dels macrobotellots de la festes de la Mercè. Colau va acusar el Govern de no haver desplegat més efectius dels Mossos d'Esquadra i Aragonès li ha respost que assumeixi "les seves responsabilitats" a l'hora de governar al ciutat. "No té raó; els dispositius van ser dissenyats per la Guàrdia Urbana", ha afirmat. "Nosaltres sempre estem a disposició. I la mostra és que no hem entrat en cap polèmica", ha afegit. El president català confia que "a mesura que es vagi normalitzant la situació de l’oci nocturn" la situació al carrer "canviarà".