La socialdemocràcia obté una victòria ajustada en l'adeu de Merkel

Olaf Scholz (SPD) avantatja Laschet (CDU) en el recompte, però el nou canceller alemany es decidirà per la via dels pactes

Olaf Scholz, líder de l'SPD i guanyador de les eleccions federals alemanyes
Olaf Scholz, líder de l'SPD i guanyador de les eleccions federals alemanyes | ACN
26 de setembre del 2021
Actualitzat el 27 de setembre a les 9:03h
Les prediccions s'han complert i els socialdemòcrates de l'SPD han guanyat les eleccions alemanyes dinou anys després. Ho han fet, però, amb un avantatge molt lleuger sobre la CDU en l'adeu de Merkel. Això no obstant, el líder conservador i successor de la canceller, Armin Laschet, aspira a liderar el país amb una gran coalició que inclogui les tres forces conservadores tot i obtenir els pitjors resultats de la història en els primers comicis després dels 16 anys de lideratge de Merkel.

L'SDP ha obtingut un 25,7% dels vots, mentre el CDU s'ha quedat amb 24,1%, nou punts per sota els resultats de 2017 i 1.300.000 vots menys, la majoria dels quals haurien anat a parar als socialdemòcrates. La tercera posició l'han ocupada els Verds, amb el 14,8%, i la quarta, el Partit Lliberal Demòcrata (FDP), amb l'11,5%.  

El nombre d'escons del Bundestag –que varia segons els comicis per garantir la proporcionalitat- creixerà de nou fins als 735 seients. D'acord amb els resultats preliminars, l'SPD en tindrà 206, la CDU 196, els Verds 118, l'FDP 92, l'AfD 83, l'esquerra 39 i un pel partit de la minoria danesa SSW.

En aquest marc, el nou canceller alemany es decidirà per la via dels pactes. I és que no només Laschet ha expressat la intenció de liderar, també ho han fet els socialdemòcrates. Aquests darrers, amb Olaf Scholz al capdavant, han destacat el "gran èxit" obtingut pel seu partit en les eleccions federals d'aquest diumenge i han apostat per "formar govern". "Per suposat que estic content pels resultats electorals. Molts votants han deixat ben clar que volen un canvi al govern i que el proper canciller ha de ser Olaf Schoz", ha remarcat el líder.

Alemanya viurà les pròximes setmanes, i probablement mesos, un període de negociació llarg. El que és clar és la necessitat de governar en coalició, falta veure, però, la direcció que agafi el vencedor. Sembla que el tripartit és una opció que valoren tant des de l'SPD com des de la CDU tot i que cap dels dos grans partits ha proposat públicament reeditar la gran coalició entre SPD i CDU/CSU que des del 2009 governa el país.

Laschet ha convocat els altres partits a forjar una coalició "contra un govern d'esquerra". Així, el líder de la CDU aposta per un govern "liderat per la coalició" entre la CDU i el seu partit bessó a Baviera, la Unió Social Cristian (CSU). "Un vot a la Unió és un vot contra un govern federal d'esquerra. Per això farem tot el que estigui a les nostres mans per formar un govern federal liderat per la Unió", ha afirmat. A més, Laschet ja ha plantejat el possible nom de l'aliança, "Coalició futur", i els partits que inclouria: el Partit Lliberal Demòcrata (FDP) i els Verds.