Puigdemont avisa l'Estat: «Seguiré viatjant per Europa»

L'expresident, detingut i alliberat en menys de 24 hores, es pronuncia sobre una taula de diàleg que "només incorpora qui garanteix l'estabilitat" a Sánchez, a qui retreu "no tenir cap proposta per competir amb la independència"

Puigdemont, durant la roda de premsa a l'Alguer
Puigdemont, durant la roda de premsa a l'Alguer | Miquel Codolar/ACN
25 de setembre del 2021
Actualitzat el 26 de setembre a les 18:08h
Carles Puigdemont ha enviat un missatge contundent a l'Estat i la justícia espanyola: "Seguiré viatjant per Europa per explicar-nos". L'expresident de la Generalitat ha comparegut aquest dissabte des de l'Alguer per celebrar el seu alliberament, tot recordant que Itàlia, França, Bèlgica i Alemanya han pres la decisió que la justícia espanyola "no ha pres en quatre anys". 

Puigdemont mantindrà l'activitat per Europa perquè és un "ciutadà orgullós" de la Unió Europea, i ha reiterat que la justícia europea és la "base de l'esperança per tenir una millor democràcia". Dilluns, segons ha explicat, té previst tornar a Bèlgica, per posteriorment assistir al ple del Parlament Europeu a Estrasburg (França), i finalment tornar a Sàsser per declarar el 4 d'octubre: "Vindré, com sempre he fet quan m'han citat a declarar", ha explicat.

Sobre l'actuació de l'Estat en la seva detenció, Puigdemont creu que està "fora de dubte" que el govern espanyol s'ha coordinat amb la policia italiana per detenir-lo, i ha explicat que durant la seva detenció dijous a la nit "algun dels policies presents no semblava ser massa italià". L'expresident també ha tirat d'ironia per agrair "l'ajuda inestimable" de l'Estat per internacionalitzar el conflicte entre Catalunya i l'Estat. "Només cal mirar les portades de tot el món; ha estat mèrit nostre? L'Estat ens ho posa més fàcil", ha assenyalat.

A nivell personal, Puigdemont ha reconegut que "han estat hores difícils", però també assumeix que no és "res nou" en els intents de la justícia espanyola per poder detenir-lo. "Estic content del resultat final perquè tota la nostra argumentació jurídica s'ha demostrat que era sòlida", ha expressat.

L'escepticisme amb la taula de diàleg
L'actual president de Junts també ha tingut paraules per referir-se a l'actualitat política, i ho ha fet per pronunciar-se sobre la taula de diàleg. "Hi ha una part de l'independentisme que no ha estat convocada ni acceptada", ha dit Puigdemont en referència a la delegació que va proposar el seu partit -Jordi Puigneró, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Miriam Nogueras-.

Puigdemont creu que Pedro Sánchez "casualment només dialoga amb la part de l'independentisme que li garanteix l'estabilitat parlamentària", en referència a ERC. Precisament sobre les pretensions dels republicans que en surti de la taula de negociació la solució al conflicte, l'expresident ha estat molt clar: "Si en quatre anys no han pogut fer una proposta per competir contra l'independentisme és que no la tenen".