Mossos i Guàrdia Urbana blinden Maria Cristina per evitar aldarulls

La nit del divendres al dissabte el Palau de Congressos havia quedat afectat per l'actuació de grups de joves que també havien llançat ampolles de vidre contra els agents

Diverses furgones dels Mossos i destrosses visibles a Plaça Espanya
Diverses furgones dels Mossos i destrosses visibles a Plaça Espanya | ACN / CSIF
Irene Montagut / Lluís Girona
25 de setembre del 2021
Actualitzat a les 23:01h
Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana blinden l'avinguda Maria Cristina de Barcelona per la tercera nit de les festes de la Mercè. La policia farà controls de saturació, filtres i tancaments per evitar nous aldarulls. La segona nit ha acabat amb un macrobotellot en què milers de joves s'han agrupat entorn de la plaça Espanya per beure i ballar sense respectar les distàncies de seguretat i sense mascareta. La nit, a diferència d'altres, ha acabat amb aldarulls. El balanç ha estat de 22 detinguts, 34 ferits entre els assistents i 5 agents lesionats.
 
Alguns grups de joves van accedir al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona, trencant vidres i ruixant amb extintors. Al carrer, van cremar contenidors, arbres i també algun cotxe que estava aparcat a la zona. Els agents de la Guàrdia Urbana que intentaven dispersar els grups van rebre llançaments d'ampolles de vidre per part dels mateixos grups, tal com es pot veure en vídeos publicats a Twitter per la periodista Elisenda Colell.
 
El macrobotellot es va allargar fins a primera hora del matí, als volts de les 7.00, i a les vuit ja era visible el panorama desolador amb què va quedar la Plaça Espanya: senyals de trànsit arrencats, el carrer ple de botelles i vidres trencats i vehicles cremats. El balanç de la Guàrdia Urbana, tal com ha explicat el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, és de 20 detencions i 43 assistències sanitàries.

A més, Batlle ha destacat que hi ha hagut un apunyalament a Plaça Espanya. Segons ha explicat, hi ha hagut un "problema d'ordre públic" i, diu, aquesta és una competència dels Mossos. Pel que fa a les destrosses al Palau de Congressos, l'Ajuntament de Barcelona ha confirmat que s'hi han produït robatoris d'equipaments.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha visitat aquest dissabte al matí l'avinguda Maria Cristina i la Plaça Espanya de Barcelona i en declaracions als mitjans ha assegurat que s'hi han arribat a concentrar fins a 40.000 persones alhora que ha denunciat que "aquesta nit s'han passat totes les línies vermelles de l'incivisme".

Colau ha volgut deslligar els fets del macrobotellot amb les festes i actes de la Mercè i ha remarcat que "el que ha passat és inacceptable". Amb tot, Colau ha explicat que ha pogut parlar amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, qui s'ha mostrat col·laboratiu, per demanar-li un reforç preventiu de cara a la nit d'aquest dissabte perquè sigui, des del principi, d'ordre públic. 

El tinent d'alcalde Jordi Martí, va justificar divendres al matí, després de la primera nit de les festes, que no es desallotgin les botellades. "Quan hi ha una gran concentració com la que es va donar ahir a Maria Cristina, la decisió és de control, assistència i veure el desenvolupament. Una actuació d'una altra mena davant d'una gran concentració faria el problema més gros". Matí tornarà a comparèixer aquest matí per valorar l'última nit que, en aquest cas, sí que ha viscut incidents greus.

Arxivat a