Paluzie i Cuixart demanen que Europa «prengui la paraula» davant la detenció de Puigdemont

800 persones, segons la Guàrdia Urbana, es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona

Manifestació a Plaça Sant Jaume contra la detenció de Puigdemont
Manifestació a Plaça Sant Jaume contra la detenció de Puigdemont | Gala Espín
24 de setembre del 2021
Actualitzat a les 22:28h
Unes 800 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han aplegat aquest divendres al vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona per manifestar-se contra la detenció de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. L'acte polític ha estat encapçalat per la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

La presidenta de l'ANC ha estat la primera a intervenir per afirmar que la justícia italiana ha demostrat que "els països de la UE respecten els drets civils i polítics i que no es tracten als electes com a delinqüents". A la vegada, ha advertit que el procés d'extradició de Puigdemont no ha acabat i que per això cal "continuar mobilitzats". "Cridem ben alt i ben fort a tot Europa que no ens rendim i que defensem els nostres drets!", ha conclòs.

Al seu torn, Cuixart, ha recordat a l'Estat que "si volen negociació, el que han de fer és aturar la repressió, que retornin els exiliats i que s'acabin totes les causes obertes". El president d'Òmnium ha demanat a Europa prendre la paraula davant la detenció de Puigdemont: "No pot ser que Europa giri la cara cap a una altra banda", ha exclamat. Cuixart ha recordat que l'Estat "persegueix un eurodiputat i un president de la Generalitat per haver posat les urnes".

A la manifestació de plaça Sant Jaume també hi ha assistit el Govern, amb el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró; el de Salut, Josep Maria Argimon; la de Drets Socials, Violant Cervera, i la de Justícia, Lourdes Ciuró; el d'Educació, Josep Cambray; la de Feminisme, Tània Verge; i la de Cultura, Natàlia Garriga.

A la concentració s'hi han adherit un centenar de persones en una marxa convocada pels Comitès de Defensa de la República (CDR). Aquesta manifestació, amb diferents crits i consignes a favor de la independència, ha començat als Jardinets de Gràcia a les set del vespre, ha obligat a tallar la Diagonal i ha avançat per Pau Claris cap a la Plaça Sant Jaume, on a les vuit del vespre s'ha produït la concentració convocada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) davant el Palau de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Durant la marxa, els manifestants han topat amb un cordó policial dels Mossos d'Esquadra a l'altura del carrer Mallorca. La protesta ha pogut esquivar la barrera policial travessant pel lateral del Passeig de Gràcia, on es feien diversos actes de les festes de la Mercè, ha travessat el carrer Aragó i ha tornat a baixar per Pau ClarisUrquinaona Via Laietana.