La científica Mercè Boada, Premi Alzheimer de la Societat Espanyola de Neurologia

La prestigiosa neuròloga té una trajectòria de 30 anys en recerca contra les malalties degeneratives

La doctora Mercè Boada
La doctora Mercè Boada | Fundació ACE
24 de setembre del 2021
Actualitzat a les 15:52h
La científica Mercè Boada, cofundadora i directora mèdica d'Ace Alzheimer Center Barcelona i una de les principals autoritats internacionals en l'àmbit de les demències, ha estat guardonada en els Premis SEN 2020 per la seva aportació i lideratge científic i social en el camp de la lluita contra l'Alzheimer. Els guardons els atorga la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). 

La societat científica reconeix cada any la tasca de persones i entitats que han contribuït decididament al desenvolupament d'informació científica o la promoció social de les malalties neurològiques, entre elles l'Alzheimer. La doctora Boada, amb una trajectòria de més de 30 anys dedicada a lluitar contra aquesta malaltia, lidera i participa en alguns dels principals projectes d'investigació d'aquesta demència a nivell europeu i ha estat reconeguda amb distincions com la Creu de Sant Jordi, la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari o el Premi a l'Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Catalunya.

En l'acte de lliurament dels guardons, Mercè Boada ha agraït el reconeixement i ha destacat que "és un orgull i una motivació per seguir treballant per aconseguir que l'Alzheimer sigui història. La investigació és l'única via per fer-ho possible". A més, Boada ha volgut estendre el reconeixement a tot l'equip d'Ace que dia a dia treballa amb aquest objectiu, especialment a Lluís Tárraga, amb qui va fundar l'entitat i amb qui l'ha dirigida fins al darrer any, en què han encomanat la direcció general a Miren Gurrutxaga.

En el marc de la pandèmia, quan es trobava en el seu moment més dur, en una entrevista a NacióDigital,la doctora Boada va advertir que la Covid havia fet "encara més invisibles els mallats d'Alzheimer". La doctora insistia en la rellevància del col·lectiu afectat: "Les persones amb demència representen entre el 12 i el 15% de la gent més gran de 65 anys i a Catalunya podrien estar a l'entorn de les 80.000 persones". També explicava que la pandèmia podia agreujar la malaltia: "Alguns pacients poden entrar al procés de la pandèmia amb un Alzheimer lleu i sortir completament dependents".